ECOTOERISME IN KENIA

ecotoerisme in kenia, eco-toerisme in kenia


Nog voor "ecotoerisme" een vaak gebruikt en misbruikt begrip werd, organizeerde Ontdek Kenya reeds lang reizen waarbij we de natuur niet alleen bestuderen maar ook respecteren.

We werken samen met plaatselijke gidsen afkomstig uit de gebieden die we bezoeken; zij kunnen ons heel wat vertellen over de cultuur van de verschillende stammen, het medicinaal gebruik van de planten en hoe de stammen al generaties lang samenleven met het wild zonder dat daar noodzakelijk een conflictsituatie uit voortgekomen is.

Onze klanten zijn meestal echte "ecotoeristen". Kijk eens of uw profiel in grote lijnen overeenkomt met dat van onze doorsnee klant.

Onze waaier aan reizen omvat zowel volledig begeleide wandel- en vogelreizen, wildsafari's als fotoreizen - allemaal zo natuurvriendelijk mogelijk opgevat.

We rijden niet elke dag opnieuw van het ene wildpark naar het andere. We boeken onze klanten voor minimum twee nachten maar liever drie op 1 plaats en doen van daaruit dagexcursies. Daarmee beperken we het aantal afgelegde kilometers waar je uiteindelijk toch niets aan hebt. Het maakt de reizen ook een stuk minder vermoeiend.

We organizeren deze reizen als kleine groepsreizen, voor gezinnen met (kleine) kinderen en zelfs voor studenten. Is het een reis die we zelf niet graag zouden boeken, dan organizeren we die ook niet.

Al onze reizen worden begeleid door een gespecialiseerde natuurgids, die van de eerste dag tot de laatste bij u blijft. Op bepaalde plaatsen komt daar nog een plaatselijke gids bij. Bij ons is het niet zo dat je in een bepaald park aankomt en steeds opnieuw een band moet gaan smeden met de gids van de lodge of tentenkamp waar je verblijft.

Zo doen wij aan ecotoerisme:

-> We houden het op kleine groepsreizen die een minimum aan impact hebben op het milieu. In de gebieden waar we wandelen of vogelen engageren we plaatselijke gidsen; hun kennis van hun eigen streek is van onschatbare waarde.

-> De gidsen die de ganse reis met de groep meedoen zijn allemaal van Keniaanse afkomst. Een aantal van hen zijn personen die om financiele redenen geen hogere studies hebben kunnen doen maar die door zelfstudie een grote kennis van de Keniaanse natuur en cultuur hebben verworven.

Onze ex-klanten zijn stuk voor stuk opgetogen over de kennis en inzet van ons personeel. Onze gidsen beschikken niet alleen over de kennis, het zijn ook sociaal heel vaardige mensen.


skelet van een olifant,olifanteskelet,geraamte van een olifant


-> We houden het niet enkel op de grote welbekende parken. We gaan ook naar kleinere, minder gekende natuurgebieden die eveneens het bezoeken waard zijn.

Aangezien deze gebieden links gelaten worden door het massatoerisme, is de druk op de natuur er minder groot. Daarenboven gaat het geld van de parkingangen van die plaatsen naar de plaatselijke bevolking, die zo ook een graantje meepikt van het toerisme.

-> Tot op een halve meter afstand rijden van een groep slapende leeuwen, zodat de toerist een echte close up foto kan maken, daar doen wij niet aan mee.

Of in de file gaan staan om het grote wild van heel dicht bij te zien, is niet aan ons besteed. We gaan liever op pad als er minder toeristenbusjes in het park zijn, spotten het wild voor ons zelf en benaderen het dan tot op aanvaardbare afstand, maar wel zonder van de paden af te rijden.

-> We bezoeken één, hooguit twee van de grote parken op één reis maar we verblijven er dan wel een drietal dagen. Bij het opstellen van een reisprogramma raden we de klant altijd aan om niet al te veel hooi op de vork te willen nemen. Het heeft geen zin van in één reis alle grote parken van Kenia te bezoeken.

Uiteindelijk is een olifant een olifant en een leeuw een leeuw, of je die nu in Masai Mara ziet, in Amboseli of in Tsavo. We combineren kleinere parken met één van de gekende parken, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving. Daarmee besparen we op urenlange nodeloze transfers waar je toch niets aan hebt.

Iedereen heeft baat hij het organizeren van de reis op een eco-vriendelijke manier: zowel de klant die meer tijd heeft voor het bewonderen van het wild; de reisorganisator, de plaatselijke gidsen en gemeenschappen verdienen er wat aan en het milieu wordt minimaal belast.

Als de toerist in Kenia binnen 100 jaar nog op dezelfde manier kan genieten van het wild als wij dat nu doen, dan zijn we geslaagd in onze opzet.