ontdek kenya safaris logo

ONTDEK KENYA
SAFARI'S

UK flag british flag

FOTO'S MET DE NAMEN VAN VOGELS
IJsvogels en vliegenvangersHet vastleggen van de juiste namen van vogels is vaak hard werk maar de voldoening bij het definiëren van een vogelsoort is daarbij des te groter. Ben je er, aan de hand van je vogelboek, zelf achtergekomen wat de precieze naam van de vogel is, dan heb je een veel grotere kans dat je die lang zult onthouden; veel meer dan wanneer de vogelgids je gezegd heeft: "Kijk daar vliegt de Senegalijsvogel of daar zit een vale vliegenvanger op een takje."

Om de namen van vogels vast te leggen, moet je die eerst zien natuurlijk. Vaak hoor je eerst de vogel, daarna vind je die terug in de lucht, op de grond, in het water of in het struikgewas. Lukt het dan nog om in overleg met de vogelgids of je vogelboek de juiste soort te determineren, dan mag je jezelf als goeie vogelaar beschouwen.


IJSVOGELS


bonte ijsvogel inheemse vogelsoorten vogels keniaBonte ijsvogel

grijskopijsvogel namen van vogels in kenia vogelreizenGrijskopijsvogel

malechietijsvogel vogelreizen op maat gemaaktMalechietijsvogel

senegalijsvogel digitale vogelfotografie vogelreizen in afrikaSenegalijsvogel

afrikaanse reuzenijsvogel beschermde vogelsoorten vogelfotografie keniaAfrikaanse reuzenijsvogel

gestreepte ijsvogel vogeltochten keniaGestreepte ijsvogel


Voor beginnende vogelaars hier een paar bemerkingen:

- De goeie vogelaars gebruiken een aantal methoden om de vogelsoorten te elimineren tot ze er slechts één overhouden. Heb je, voor je een land bezoekt, reeds een aantal beelden in je geheugen geprent, dan ben je al een heel eind op de goeie weg. Verder elimineer je op kleur, zang, vorm, grootte en houding van de vogel, habitat, hoogte... Maar geen nood, deze bekwaamheden verwerf je rapper dan je denkt.

- Ben je er echter enkel op uit om zo veel mogelijk vogels aan te vinken op je lijst, dan leer je het allicht nooit. Als je alles aanvinkt wat de vogelgids je getoond heeft, zonder dat je je zelf afgevraagd hebt wat de precieze kenmerken van de vogel waren, dan wordt het heel moeilijk.

- Ben je een goeie vogelaar in één bepaald land, dan leer je de vogels in een ander land ook snel kennen. De methoden om de soorten te vergelijken en te elimineren zijn overal dezelfde, in welk land je je ook bevindt.

- Je kunt alvast de namen van vogels wat oefenen aan de hand van de foto's in onze gallerij. We beweren niet dat je van alle vogels een foto zult weervinden, verre van, maar voor beginnende vogelaars kan dit al een eerste uitdaging zijn.

Heb je zin om eens een vogelreis in Kenia te doen, neem dan gerust contact op met Peter of Anne Huysman van Ontdek Kenya.


VLIEGENVANGERS


bergdrongovliegenvanger white-eyed slaty flycatcherBergdrongovliegenvanger

afrikaanse paradijsmonarch kleurrijke vogels in keniaWitte variant van de Afrikaanse paradijsmonarch

paradijsmonarch vogels spotten afrikaAfrikaanse paradijsmonarch

fluweeldrongo vliegenvanger namen van vogels in kenia kenya afrikaFluweeldrongovliegenvanger


Klik hieronder om naar de volgende pagina met foto's met de namen van vogels te gaan:

<<< Vorige | Pagina 2 | Volgende >>>