ontdek kenya safaris logo

ONTDEK KENYA
SAFARI'S

UK flag british flag

NATUURVAKANTIE IN KENIA
10-Daagse safari in centraal Kenia, de Slenkvallei en Masai Mara

safari safari's natuurreizen kenia
wildsafari kenia afrika
natuurreis kenia afrika
wildsafari's in afrika kenia
wildsafaris kenia afrika

Ontdek Kenya organizeert natuurvakanties in Kenia in natuurgebieden waar je te voet de natuur kunt verkennen. Het geeft een compleet ander gevoel als je al wandelend het wild kunt zien en fotograferen dan constant passief de natuur te ondergaan van achter het raam van de minibus.

De natuurreservaten van Sangare, Crescent Island en Crater Lake zijn hier ideaal voor. Uiteraard gaan we ook op zoek naar het grote wild, ik denk hierbij vooral aan de katachtigen. Dit doen we in het wildpark bij uitstek: Masai Mara.

Ga onmiddellijk naar het reisschema van deze natuurvakantie in Kenia.

De natuurvakantie begint met het Sangare-natuurgebied. Hier vinden we tal van netgiraffes, Afrikaanse elanden, zebra's en dat allemaal met op de achtergrond de Mount Kenya of de Aberdare-bergketen.

Van hieruit gaan we naar de Solio Ranch waar je de grootste concentratie aan zwarte neushoorns vindt in Afrika. Ook de witte, minder bedreigde neushoorn is er volop te vinden. We spenderen de namiddag en nacht in The Ark, een op stelten gebouwd hotel in de Aberdares.


netgiraffes zebras zebra's aberdare country club sangare ranch


Het tweede luik van onze safarireis is in de Rift Valley (of Grote Slenkvallei). We gaan naar Crescent Island en Crater Lake, twee plaatsen waar je het wild te voet kunt benaderen. Foto's maken van Masai giraffes, waterbokken, gnoes, elanden en zebra's is hier een makkie. Je zult verbaasd zijn hoe dicht je het wild kunt benaderen.

Een safari door Kenia zonder Masai Mara kan eigenlijk niet. Het nationale park, goed voor o.a. olifanten, leeuwen, (jacht)luipaarden, topi's en nijlpaarden, bezoeken we op het eind van de reis. De trektocht van de gnoes over de Mara-rivier is een spektakel dat iedereen bijblijft.

We wandelen er, vergezeld van een Masai-krijger, maar dan wel buiten de parkgrenzen.

Boek deze natuurvakantie of contacteer Ontdek Kenya voor een op maat gemaakte reis.REISSCHEMA VAN DE 10-DAAGSE NATUURVAKANTIE IN KENIA


Dag 1: Nairobi

Na de aankomst op de Jomo Kenyatta luchthaven doen we een korte verplaatsing tot aan het Eka Hotel of een goeie bed-and-breakfast in Nairobi.


Dag 2: Sangare Ranch

Na een verplaatsing van 3.5 uur komen we aan in de Sangare Ranch, dat is in de Kenya Highlands, het grondgebied van de Kikuyu-stam. Onderweg kom je voorbij tal van koffie- en ananasplantages.

We verblijven in het Sangare tentenkamp, een luxueus tentenkampje gelegen langs het gelijknamige meertje. Je geniet er van het uitzicht op Mount Kenya en de Aberdares.


skelet van een olifant sangare ranch wandelsafari kenia kenya afrika


De tenten zijn heel ruim met mooie meubeltjes, bedden voorzien van klamboes, een moderne badkamer. Ze hebben allemaal een veranda met een tafeltje en een paar stoelen van waar je kan genieten van de ondergaande zon.

In de namiddag doen we een eerste wandeling in het omliggende natuurgebied, startende vanuit het tentenkamp. We vinden er ons eerste wild: impala's, waterbokken, bush bucks, zebra's, elanden, wrattenzwijnen... Wandelen tussen het wild is een unieke ervaring die je niet kan opdoen bij het doen van safari's met de wagen. Pas op, verschiet niet uw volledige geheugenkaart de eerste dag, we zien nog meer dan genoeg wild de volgende dagen.

Even iets meer over de Sangare Ranch:

De Sangare-ranch is een 26 km² groot privaat natuurgebied gelegen tussen de Aberdares en Mount Kenya. Het kamp heeft slechts 12 tenten, allemaal gelegen langs de oever van een klein meertje met heel wat watervogels. Het wild komt er vaak 's avonds de dorst lessen. De heuvel aan de overkant van het meer biedt de gelegenheid voor het maken van mooie foto's met de ondergaande zon.


keniaans wild zoogdieren bushbuck kleine antilope


De ranch is een savannegebied met zebra's, giraffes, allerhande antilopen, wrattenzwijnen, luipaarden, hiena's, buffels en sporadisch zelfs eens een paar olifanten. Er zijn meer dan 300 vogelsoorten opgetekend. Om er maar een paar te noemen: de roodvleugel- en groenstaartglansspreeuw, olijfduif, Senegalese krombek, streepkopvliegenvanger... langs en in het meertje vind je o.a. koeten, zwarte porseleinhoen, ooievaars en pelikanen.


Dag 3 van de natuurreis: de Sangare-ranch. Tweede overnachting in het Sangare tentenkamp

De wandeling start vanuit het kamp. Eerst komen we langs een moerasgebied waar je gegarandeerd waterbokken, elanden en bush bucks vindt. De waterbok is een heel goeie zwemmer en heeft dan ook zijn naam niet gestolen.

We gaan nu in de open vlakte op zoek naar het grote wild. We zien tal van impala's, elanden, zebra's en met een beetje geluk kunnen we de eerder schuwe netgiraffe vrij dichtbij benaderen.

We keren terug via de slaap- en eetplaats van de gestreepte hiena, een nachtdier dat slechts af en toe eens gezien wordt...


Dag 4: Solio Ranch + The Ark (in het Aberdare National Park)

Na het ontbijt begeven we ons naar de nabijgelegen Solio Ranch, niet om te wandelen deze keer maar voor een stevige safari. De ranch herbergt de grootste kudde met uitsterven bedreigde zwarte neushoorns in Kenia. Ook van de partij zijn de minder bedreigde witte neushoorns, buffels, giraffes, luipaarden, leeuwen en ontelbare vogelsoorten.

De grote tour operators laten dit gebied veelal links liggen. De kans is dan ook groot dat we geen andere wagens tegenkomen.


gewone zebra burchell zebra solio ranch solio natuurreservaat


We keren terug richting Nyeri waar we gaan lunchen in de Aberdare Country Club. In de namiddag trekken we naar The Ark, een op stelten gebouwd hotel, diep in het Aberdare National Park. Dit hotel is gebouwd nabij een meertje waar het grote wild zijn dorst komt lessen. Olifanten, buffels, antilopen, neushoorns... komen om beurten drinken.

Vergeet niet om eens in de ondergrondse bunker te gaan vanwaar je, zonder enig gevaar, oog-in-oog komt te staan met het wild. Dichterbij kan echt niet meer.

's Nachts word je gewekt als er interessant wild bij de poel te vinden is. Het zou niet de eerste keer zijn dat één van onze klanten gewoonweg zijn bed niet heeft gezien.


Dag 5 van de safarireis: Crescent Island. Lake Naivasha Sawela Lodge

We begeven ons nu richting Lake Naivasha, één van de twee zoetwatermeren in de Rift Valley. We verblijven voor drie nachten in de Lake Naivasha Sawela Lodge. Deze nieuwe lodge is gelegen langs het Naivasha-meer en heeft een mooie tuin met tal van gele koortsbomen (een soort acacia's). De rust, luxueuze kamers en culinair hoogstaande maaltijden maken van deze lodge een unicum.


wandelsafari met gnoes crescent island naivasha slenkvallei kenia rift valley wandelsafari


Na de lunch gaan we naar het Crescent Island, een schiereiland in Lake Naivasha op slechts enkele minuten rijden van lodge.

Dit schiereiland, eigenlijk een ingevallen rand van een oude krater, heeft heel wat te bieden: giraffes, gnoes, gazelles, zebra's en tal van vogels. In het meer zie je vaak nijlpaarden opduiken. De wandeling is nagenoeg vlak en biedt mooie panorama's over het Naivasha-meer en omliggende bergen.


Dag 6 van de natuurreis: Crater Lake. Lake Naivasha Sawela Lodge

overhangende rots crater lake wandelen wandeltocht wandelreis crater lake kenia kenya afrika


Voor vandaag staat er een dagwandeling in Crater Lake op het programma. Een transfer van een uurtje brengt ons tot aan de parkingang, van waar we de wandeling beginnen. We verkennen eerst het omliggende wildgebied en daarna de krater.

In Crater Lake vind je het volgende wild: giraffes, franjeapen, luipaarden, hiena's en tal van antilopes. Nachtdieren als zorilla's en aardvarkens zijn er oook maar die zijn heel moeilijk te zien. Crater Lake is ook een hemel op aarde voor vogelliefhebbers. Vanuit de bar van de het plaatselijke tentenkamp kan je reeds tientallen vogelsoorten observeren.


Dag 7 van de natuurreis: Naar Masai Mara. Mara Leisure of Ashnil Mara tentenkamp.

Na het ontbijt rijden we in de richting van Masai Mara, het best gekende natuurreservaat van Kenia. Olifanten, buffels, hiena's, leeuwen, (jacht)luipaarden, gnoes, zebra's en vele soorten gazelles... te veel om op te noemen.

Masai Mara is wereldvermaard voor z'n safari's, en dat is dan ook wat we de volgende dagen gaan doen. Op de weg naar het park passeren we door Narok, een typisch Masai-stadje. Nog voor het bereiken van Masai Mara komen we reeds vele soorten wild tegen. Het vee van de Masai's en grote kuddes gnoes grazen vredig naast elkaar in de uitgestrekte vlaktes.

We komen op tijd aan in het tentenkamp voor de lunch. Na ons ontspannen te hebben aan het zwembad doen we een avondsafari door het park.


Dag 8+9: Masai Mara. Mara Leisure of Ashnil Mara tentenkamp.


jachtluipaard safari wildsafari in masai mara maasai mara


We trekken de hele dag uit voor safari's in Masai Mara. Op dag 8 wandelen we tot aan een Masai manyatta (= Masaidorp). We zien er hoe de Masai's nog steeds leven zoals ze dat al generaties lang doen, geen opgezette show maar harde realiteit.

Daarna doen we nog een laatste safari door het park tot kort voor het vallen van de avond. Op dag 9 onderbreken we het rijden met een optionele wandeling in een nog ongerept gebied even buiten het park.


Dag 10 van de safarireis: Kiambethu theeplantage + terug naar de luchthaven

Vandaag keren we terug richting Limuru waar we aankomen op tijd voor een late lunch op de Kiambethu theeplantage. De eigenaars van het huis geven een toespraak over het groeien, verwerken en verhandelen van de thee.

In de namiddag is er nog even tijd om te wandelen in de theeplantage en in een klein stukje nog ongerept tropisch bos. Daarna is het jammer genoeg tijd om terug te keren naar de luchthaven waar we afscheid nemen.


Door onvoorziene omstandigheden kan het gebeuren dat het programma of de accommodatie aangepast moet worden.


INBEGREPEN ZIJN alle accommodatie, de maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 10, het transport in Kenia, de diensten van de gids, de parkingangen, een evacuatieverzekering van de Vliegende Dokters en mineraal water voor tijdens de wandelingen en in de wagen.

NIET INBEGREPEN zijn het vliegtuigticket, visa, verzekering, dranken aan tafel, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.


VOOR EEN PRIJSOFFERTE: Contacteer Ontdek Kenya.