ontdek kenya safaris logo

ONTDEK KENYA
SAFARI'S

UK flag british flag

15 DAGEN BERGWANDELEN OP MOUNT KENYA
Met Masai Mara en wandelingen in de Slenkvallei

Op deze vijftiendaagse reis beklim je niet alleen Mount Kenya maar doe je ook onze favoriete wandelgebieden aan in de Grote Slenkvallei: Crater Lake, Hell's Gate National Park en de Longonot-krater (of Crescent Island voor een gemakkelijker alternatief).

De wandelingen dienen niet alleen om te wennen aan de hoogte, je ziet er gegarandeerd ook tal van giraffes, waterbokken, Afrikaanse elanden, zebra's, wrattenzwijnen... en dat vanuit het standpunt van een wandelaar wat het toch zo veel "echter" maakt.

Ga onmiddellijk door naar het reisschema van de 15-daagse reis met een bergwandeling op Mount Kenya.


zicht,panorama,mount kenya,mt. kenya


Het grote wild, dat je niet te voet wilt tegenkomen, zien we allemaal in Masai Mara: olifanten, leeuwen, (jacht)luipaarden, topi's, nijlpaarden... Te veel soorten om op te noemen.

Buiten de parkgrenzen doen we een wandeling onder begeleiding van een Masai-krijger die ons het medicinaal gebruik van de planten toont. In een Masai-dorpje zien we hoe de Masai's nog steeds leven zoals ze dat al honderden jaren doen, geen opgezette show maar bittere realiteit.

Mount Kenya beklimmen we via de Sirimon-route en dalen af via de Naro Moru-route. In de 5 dagen op Mount Kenya zit een dag voor acclimatisatie in het Shipton's Camp op de Sirimon-route. Die dag doen we 1 of meerdere wandelingen in de omgeving, kwestie van te wennen aan de grote hoogte.

Op Mount Kenya verblijven we in berghutten en de dragers en gidsen verzorgen alle maaltijden.


15-DAAGSE REIS MET EEN BERGWANDELING OP MOUNT KENYA


Dag 1: Nairobi

Aankomst 's avonds op de Jomo Kenyatta luchthaven in Nairobi, gevolgd door een transfer naar ofwel het Eka Hotel of een goeie B+B in Nairobi.


Dag 2: Crater Lake. Verblijf in de Lake Naivasha Country Club

Om 8u30 vertrekken we naar het noord-westen, richting Naivasha, dat is een 2 tot 3 uur rijden vanuit Nairobi.

Vooraleer af te zakken in de Grote Slenkvallei stoppen we even op een uitzichtpunt van waar we Lake Naivasha, de Longonot-krater, Mount Suswa en de andere kant van de Slenkvallei kunnen zien.


wandelen,trektocht,trekking,crater lake


We komen aan in de Lake Naivasha Country Club, waar we 3 keer gaan overnachten, op tijd voor de lunch. Deze lodge is gebouwd in 1937 en diende oorspronkelijk als overnachtingspunt voor de passagiers van de vliegende boten van Imperial Airways, die op weg waren van London naar Durban in Zuid-Afrika.

De Country Club heeft een mooi aangelegde tuin van maar liefst 22 hectare groot. 's Nachts komen de nijlpaarden er grazen op het gazon, laat je dus maar begeleiden door een wachter van de Club als je naar je kamer terugkeert.

In de namiddag bezoeken we Crater Lake: een klein meertje in de Grote Slenkvallei waar je kunt wandelen tussen het wild in het natuurdomein rond de krater. Je kunt er ook over de kraterrand lopen terwijl je geniet van het mooie uitzicht op het meertje en de omliggende heuvels.

In Crater Lake vind je niet alleen het eerste wild, ik denk aan giraffes, elanden, franje-apen, zebra's, groene meerkatten, enz., het is ook een ideale plaats om de fysieke conditie aan te scherpen. De tocht over de kraterrand is een eerste stevige wandeling.


Dag 3: Hell's Gate National Park. Verder verblijf in de Lake Naivasha Country Club

Vanaf de steiger van de Club kun je genieten van de opkomende zon, de rust, de vele vogelsoorten en het zicht op Crescent Island met tal van soorten wild. Vogelliefhebbers, fotografen en natuurliefhebbers in het algemeen zijn er dus best vroeg bij.


hells gate,hell's gate,national park


Na het ontbijt is het een 20-tal minuten rijden tot aan het Hell's Gate National Park waar we in eerste instantie wandelen van aan de Elsa Gate tot aan de Ranger's Post, in de savanne afgeboord met hoge rotswanden.

Dit gedeelte is ongeveer 8 km en nagenoeg vlak en je kunt er elanden, Grant's gazellen, zebra's, waterbokken, wrattenzwijnen, giraffen en eventueel buffels zien. De wagen blijft in de nabijheid van de wandelaars voor in het geval de buffels te dicht bij de weg zitten; dan doen we een stukje met de wagen vooraleer verder te wandelen.

Hell's Gate is de enige plaats in Kenia waar de Ruppellsgier nest maakt in de steile rotswanden. Met een goeie verrekijker vind je de gieren, zittend op de vele richels, terwijl ze uitrusten na een vlucht op zoek naar een karkas om op te peuzelen. Om aan voedsel te geraken, vliegen ze vaak in één dag over en weer naar Masai Mara.

We picknicken op een uitzichtpunt over de canyon, waar we in de namiddag gaan afdalen. Deze canyon, de Ol Njorowa Gorge genaamd, was de inspiratiebron voor het landschap van de Lion King. Op vele plaatsen borrelt er warm water uit de rotswand op, vandaar het ondiepe stroompje in de kloof, waar we een aantal keren moeten over springen. Het kan goed zijn dat je natte voeten overhoudt aan de wandeling in Hell's Gate...

Spectaculair is de doodlopende zijtak van de canyon. Als je ver genoeg gaat zie je in 1 beeld de Central Tower (de stop van een weggeërodeerde vulkaan) en de hoge rotswand van de kloof.

Een tip voor natuurfotografen: enkel met een verticaal panoramisch beeld kun je de twee op één en dezelfde foto krijgen.


Dag 4: De Longonot-krater of Crescent Island. Laatste overnachting in de Lake Naivasha Country Club

Voor wie Mount Kenya wil beklimmen is de Longonot-krater zeker een aanrader. Het is de eerste keer op deze reis dat we een stevig stukje gaan klimmen. We starten aan de parkingang op 2220 meter hoogte, klimmen tot aan de kraterrand (in 1,5 tot 2 uur) en doen een volledige rondwandeling over de rand. Dat doen we in een 3-tal uren.

Het hoogste punt op de rand ligt op 2775 meter boven de zeespiegel en is daarmee ook het hoogste punt in de Grote Slenkvallei in Kenia. Dit is het ideale punt voor een picknick.

Van op de rand van de Longonot heb je een goed zicht op de droge krater (geen meertje deze keer), de omliggende heuvels en savanne en de twee wanden van de Slenkvallei. Als het zicht goed is kun je zelfs het topje van Mount Kenya zien uitkomen boven het Aberdare-gebergte.

De afdaling, over hetzelfde pad als waar we naar boven zijn gegaan, gaat vlotter dan verwacht. In een mum van tijd ben je terug aan de parkingang van waar we terugrijden naar de Lake Naivasha Country Club.

Een gemakkelijker alternatief is een wandeling op Crescent Island, een schiereiland in Lake Naivasha, dat je kunt zien liggen van op de steiger van de Lake Naivasha Country Club.

De wandeling is vrij vlak en je wandelt tussen Masaigiraffes, Thomsongazelles, gnoes, zebra's... In het water kun je kleine eilandjes zien, allicht de ruggen van nijlpaarden die overdag, om de felle zon te ontgaan, uitrusten in het meer.


Dag 5: Masai Mara. Verblijf in het Mara Leisure Camp, Mara Simba Lodge of het Ashnil Mara tentenkamp

Even geen wandelen nu. Al onze aandacht gaat naar het grote wild. Masai Mara is dé plaats om o.a. olifanten, leeuwen, (jacht)luipaarden, buffels, neushoorns, hiena's, topi's, hartebeesten, waterbokken en nijlpaarden te zien. Kleinere dieren zoals de jakhals, vossen, cerval- en genetkatten zijn er ook. Om maar niet van de honderden vogelsoorten te spreken.


wandelen,Talekrivier,talekrivier,talek-rivier


Nog voor we de parkingang bereiken, komen we voorbij kuddes gnoe's, zebra's, gazelles en vaak ook families giraffes die de weg oversteken.

We komen aan in het tentenkamp of lodge op tijd voor de lunch. Na ons ontspannen te hebben aan het zwembad doen we een avondsafari door het park.


Dag 6+7: Safari's in Masai Mara

We trekken alle tijd uit voor safari's in het park en op dag 7 wandelen we, onder begeleiding van een Masai-gids, tot aan een Masai-dorpje. Onderweg geeft de Masai uitleg over het medicinaal gebruik van de planten.

In het dorpje worden we verwelkomd door de vrouwen van het dorp die eigenhandig hun hutten hebben gebouwd. De mannen trekken er overdag meestal op uit om het vee te laten grazen.

De gids geeft ons uitleg over de cultuur en de gebruiken van de Masai-stam. Het lijkt misschien een show, enkel en alleen opgezet voor de toeristen, maar toch is het bittere realiteit. De Masai's leven nog steeds verder zoals ze dat al vele generaties lang doen. Eén van de weinige tekens dat ook zij met hun tijd mee zijn: het gebruik van GSMs.


Dag 8: Terug naar de Grote Slenkvallei. Overnachting in de Pelican Lodge

We keren terug naar één van de meren in de Rift Valley (of Grote Slenkvallei): het Elementaita-meer. Dit is een zoutwatermeer waar je vaak duizenden flamingo's ziet.

De ondergang van de zon over het meer en de omliggende heuvels is een spektakel dat geen enkele fotograaf wil missen. We verblijven in de Pelican Lodge.

We wandelen in de namiddag langs het meer terwijl we oog hebben voor een enorme waaier aan vogelsoorten. Als de tijd het toelaat wandelen we tot aan warmwaterbronnen waar de plaatselijke bevolking komt baden en de was doen.


Dag 9: Naar Mount Kenya. Overnachting in de Naro Moru River Lodge / The Nelion / Soames Hotel

We rijden noordwaarts, gedeeltelijk rond het Aberdare-gebergte en passeren daarbij een aantal keren de evenaar. We verblijven in de omgeving van Naro Moru, een stadje van waaruit de meeste trektochten op Mount Kenya worden georganiseerd, in of wel de Naro Moru River Lodge, The Nelion of het Soames Hotel.


Dag 10: Begin van de trektocht op Mount Kenya

's Morgens vroeg komen we tesamen met het team dat ons gaat begeleiden op Mount Kenya, vooraleer we met de wagen rijden tot aan de parkingang op de Siromon-route (op 2600 meter boven de zeespiegel).

We wandelen door dichtbegroeid tropisch woud tot aan het Old Moses Camp op 3400 meter, waar we aankomen in de vroege namiddag. Onderweg zien we tal van vogelsoorten die enkel op grotere hoogte voorkomen.

Vanuit het Old Moses Camp, dat net boven de boomgrens ligt, zien we voor het eerst de pieken van Mount Kenya van relatief dichtbij. We overnachten in een rudimentaire berghut.


Dag 11: Verdere beklimming tot aan het Shipton’s Camp

We klimmen nu verder door de Mackinder's Valley tot aan het Shipton's Camp op 4236 meter hoogte. Reken op een wandeling van 6 tot 8 uur.

De ganse wandeling is boven de boomgrens en voor het eerst zien we de reuzen-lobelia, een kruidachtige plant die enkel op grote hoogte voorkomt. In Kenya vind je die vooral op Mount Kenya maar ook in het Aberdare-gebergte.

We kruisen een aantal keren kleine riviertjes. Het is oppassen geblazen want voor de rest van de reis met natte voeten opgescheept zitten, is geen optie.

We picknicken onderweg op een plaats met een mooie uitzicht en komen aan in het Shipton's Camp in de vroege namiddag. Rond het kamp vind je heel wat rotshyraxen. Dit zijn marmotachtige dieren van de familie van de olifanten, jawel.

In de namiddag genieten we van het zicht op de pieken: Batian (5199m en de hoogste piek van Mount Kenya), Nelion en Point Lenana (4985m) die we op dag 13 gaan beklimmen. Point Lenana is de hoogste piek die al wandelend te bereiken is; voor de twee hogere pieken moet je aan rotsklimmen doen.

Het avondmaal en de overnachting is in de berghut van het Shipton's Camp.


mac kinder's camp,mackinders,mac kindersDag 12: Acclimatisatiedag

We doen een paar relatief korte wandelingen waarbij we een flink stuk hoger gaan dan het Shipton's Camp, kwestie van te wennen aan de ijle lucht en om hoogteziekte te voorkomen. We verblijven voor een tweede keer in de berghut van het Shipton's Camp.


Dag 13: Point Lenana (4985 m), het hoogste punt van de trektocht

Lang voor dat het klaar wordt, gebruiken we een licht ontbijt met een kop thee of koffie. Het is de bedoeling van Point Lenana te bereiken op het moment dat de zon opkomt.

Als het weer mee zit heb je van hier een fantastisch zicht op het Aberdare-gebergte, Nyeri, Naro Moru en de andere pieken van Mount Kenya. Als het heel erg mee zit, kun je zelfs de Kilimanjaro zien.

We zakken terug af langs de Naro Moru-route. We trekken langs de Lewis Glacier, de grootste gletsjer op Mount Kenya die jammer genoeg wel aan het afsmelten is, en gebruiken een welverdiende brunch in het Mackinder's Camp (op 4200 m). Daarna zakken we verder af tot onder de boomgrens tot aan Met Station (3050 m), waar we de laatste keer op Mount Kenya overnachten.


Dag 14: Tot aan de parkingang. Verblijf in de Naro Moru River Lodge / The Nelion / Soames Hotel

We zakken verder af tot aan de parkingang op de Naro Moru-route, van waar onze wagen ons terugbrengt naar de lodge waar we op dag 9 hebben verbleven. We komen er aan op tijd voor de lunch en genieten van een vrije namiddag. Wat is het heerlijk om de oude botten terug te laten opwarmen!


Dag 15: Terug naar Nairobi

Vandaag hebben we tijd om lang uit te slapen en terug te blikken op ons Mount Kenya-avontuur. Na de lunch rijden we terug naar Nairobi en naar de luchthaven waar we afscheid nemen.


Door onvoorziene omstandigheden kan het gebeuren dat het programma of de accommodatie moet aangepast worden.


INBEGREPEN IN DE PRIJS zijn alle accommodatie, de maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 15, het transport in Kenia, de diensten van de chauffeur-gids, de dragers en gidsen op Mount Kenya, de parkingangen, een evacuatieverzekering van de Vliegende Dokters en mineraal water voor tijdens de eerste 9 dagen van de reis. Op Mount Kenya nemen we water van de talrijke bronnen, eventueel met waterzuiveringstabletten.

NIET INBEGREPEN zijn het vliegtuigticket, het visum, een reisverzekering, dranken aan tafel, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.


VOOR EEN PRIJSOFFERTE: Contacteer Ontdek Kenya.