ontdek kenya safaris logo

ONTDEK KENYA
SAFARI'S

UK flag british flag

HET ABERDARE NATIONAL PARK

Hieronder volgt een opsomming van gegevens in verband met het Aberdare National Park:

Grootte van het park: 766 km²

Locatie: Het Aberdare National Park vormt de natuurlijke grens met de Grote Slenkvallei (=Rift Valley) aan de westkant. Aan de oostkant van de Aberdares heb je de hooglanden rond Nyeri en Mount Kenya, de hoogste berg van Kenya.

Je kunt het Aberdare National Park binnenrijden van de kant van Naivasha (Mutubio West Gate) of van de kant van Nyeri via verschillende ingangen. Aan deze kant worden de Treetops Gate en de Ark Gate het meeste gebruikt aangezien veel bezoekers in één van die gelijknamige hotels overnachten.

Het hoogste punt in de Aberdares is Olesatima op 4001 meter hoogte.


heide,aberdare national park,aberdares,moorlands,wandelen


Landschap: The Salient, dat is het lager gedeelte aan de oostkant van het park, is dicht begroeid oerwoud waarin veel wild voorkomt. De hogergelegen Moorlands zijn open heidegebieden met drie spectaculaire watervallen: de Chania, Magura en Karura Falls. In de moorlands komt minder wild voor en je kunt daar dan ook uit de wagen stappen en eventueel wat wandelen.

Vooraleer je in de Moorlands komt, moet je door een dichtbegroeid bamboebos rijden. In de Moorlands vind je de Giant Lobelia, een kruidachtige plant die enkel op grote hoogte voorkomt. In Kenya vind je die boven de boomgrens op Mount Kenya en in de Aberdares.

Zoogdieren: In The Salient vind je o.a. olifanten, buffels, zwarte neushoorns, hyena's, suni-antilopen (de kleinste antilopesoort in Kenia), franje-apen (beter gekend als de Black and White Colobus Monkey) en Sykes-apen


kaapse buffel,the salient,aberdares,aberdare national park


Ook aanwezig in het park maar eerder zeldzaam zijn: de Giant Forest Hog, de Bongo (een antilopesoort die enkel op grote hoogte leeft en voorkomt in de Aberdares en op Mount Kenya) en als je heel veel geluk hebt kun je het zwarte luipaard zien. De gewone, gevlekte variant van het luipaard is minder zeldzaam.

Vogelsoorten: Er zijn ongeveer 290 vogelsoorten genoteerd.

Bezoekers: met uitzondering van de twee grote, op stelten gebouwde hotels Treetops en The Ark, wordt het park weinig bezocht. Persoonlijk vind ik dat jammer want de vegetatie en het landschap zijn echt uniek voor Kenia.

Het Treetops Hotel is de plaats waar koningin Elizabeth in 1952 als prinses naar boven ging en de volgende dag, vanwege het overlijden van haar vader, koning George VI, terugkeerde als koningin van Engeland. Het hotel waarin ze toen verbleef, een gigantische boomhut, is later door de Mau Mau-strijders verwoest maar daarna werd op dezelfde plaats het huidige Treetops Hotel opgericht.

Treetops is gebouwd langs een paar natuurlijke drinkplaatsen waar het wild de dorst komt lessen of zout likken. Dit hotel ligt op 1966 meter boven de zeespiegel en is heel dicht bij de parkingang gelegen.

Wij verkiezen The Ark (op ongeveer 2300 meter hoogte) omdat dit hotel dieper in het park gelegen is. Van menselijke activiteit is in de omgeving niets te merken.

Activiteiten: Wandelen in de moorlands, forelvissen, picknicken.

Accommodatie: in het park kun je verblijven in The Ark of Treetops, twee op stelten gebouwde hotels met verschillende verdiepingen en een bunker van waaruit je het wild op ooghoogte kunt gadeslaan.

Verder zijn er ook een paar plaatsen die je in zijn geheel kunt afhuren waar je je maaltijden zelf moet koken maar waar verder alles voorzien is. Ik denk aan de Kiandongoro Fishing Lodge (hoog in de Moorlands) en het Tusk Camp, ook hoog gelegen maar wel in het tropische woud. De heel rudimentaire Sapper Hut is een tweede optie voor in de Moorlands.

Camperen kan ook maar daarvoor moet je toch wel wat lef hebben...

Leuk om weten: de Karuru Falls is een waterval in drie trappen: de eerste 117 meter, de tweede 26 meter en de derde niet minder dan 130 meter. Om de waterval te bezichtigen moet je tot in het hooggelegen heidegebied rijden.

Van de kant van Naivasha kun je fietsen vanop het Kinangop Plateau tot aan de Mutubio Gate op niet minder dan 3187 meter hoogte. Het is een beklimming over een steeds kronkelende asfaltweg met meer dan 600 meter hoogteverschil, enkel voor geoefende fietsers dus. Niet gemakkelijk maar zeker de moeite waard.