ontdek kenya safaris logo

ONTDEK KENYA
SAFARI'S

UK flag british flag

HET AMBOSELI NATIONAL PARK
aan de voet van de Kilimanjaro

Hieronder volgt een opsomming van gegevens in verband met het Amboseli National Park:

Grootte van het park: 392 km²

Locatie: het Amboseli National Park is gelegen op de grens met Tanzania. Voor fotografen is dit het ideale park om foto's te nemen van het grote wild met op de achtergrond de hoogste berg in Afrika: de Kilimanjaro.

Wie de combinatie Tanzania - Kenia maakt, gebruikt meestal de aardeweg (80-tal km) vanuit Namanga, de grenspost met Tanzania, die naar de Meshanani Gate loopt.

Vanuit Nairobi is het een 5-tal uren rijden tot aan de parkingang. Volg eerst de weg naar Mombasa tot in Sultan Hamud en rij dan zuidwaarts tot aan de Iremito Gate. Deze gaat volledig over asfaltwegen.

Amboseli is goed te combineren met Tsavo West. Er loopt een aardeweg van een 100-tal km tussen de twee parken, wat maakt dat je gemakkelijk tegen de middag van het ene park naar het andere kunt oversteken.

Amboseli ligt op minder dan 1200 meter boven de zeespiegel.


kilimanjaro,hoogste berg,afrika,amboseli,nationaal park,natuurreservaat


Landschap: Amboseli bestaat voor het grooste deel uit een open savanne met hier en daar wat acaciabossen en op de achtergrond de Kilimanjaro.

Deze uitgedoofde vulkaan, volledig gelegen in Tanzania, is bedekt met gletsjers die in de nabije toekomst allicht volledig zullen afsmelten vanwege de opwarming van de aarde. Dat het afsmelten van die gletsjers ook gevolgen zal hebben voor het Amboseli-park, staat als een paal boven water.

Het zogenaamde Amboseli-meer, is de meeste jaren niet meer dan een stofferige vlakte. In het hartje van het park is er wel een moerasgebied met zwavelbronnen waar je heel veel watervogels en zelfs nijlpaarden kunt vinden.

Zoogdieren: o.a. de big five (= olifanten, leeuwen, buffels, neushoorns en luipaarden), gevlekte hyenas, Masai giraffes, gewone zebras, nijlpaarden, gnoe's en allerhande gazelles. In de uitgestrekte savannevlakte is het wild meestal gemakkelijk te spotten.


olifanten,big five,amboseli,acacia tortilis


Vogelsoorten: Er zijn meer dan 400 vogelsoorten genoteerd in het park.

Bezoekers: dit is een veel bezocht park, vooral door toeristen die van de kust de combinatie maken van Tsavo met Amboseli. Tijdens het hoogseizoen (zijnde de vakantieperiodes in Europa), kan het er vrij druk zijn.

Activiteiten: een uitgelezen plaats voor safari's.

Je kunt er ook een bezoek brengen aan een Masai-dorp dicht bij één van de parkingangen, zodat je de typische Masai-cultuur en -gebruiken kunt opsnuiven.

Niet iedereen weet dit soort bezoekjes te appreciëren. Wij omschrijven het als volgt: wat je ziet, is wel degelijk de manier waarop het gros van de Masai's leven, geen opgezette show, maar ze zijn jammer genoeg ook commercieel geworden.

De dansjes en het springen, wel degelijk een deel van de Masai-cultuur, moet je er bij nemen...


masai's,masais,manyatta,masaihutten


Accommodatie: in en net buiten het park kun je verblijven in tal van lodges en tentenkampen.

Onze voorkeur gaat in de eerste plaats uit naar de Ol Tukai Lodge, gelegen midden in het park. Een goedkoper alternatief is het Kilima Safari Camp. Het Kibo Safari Camp vinden we persoonlijk uitstekend voor schoolgroepen.

Voor toeristen die in Kenia verblijven, zijn de KWS-huisjes waar je zelf je potje moet koken, een budgetvriendelijke optie.

Goed om weten: het park is zelfs per vliegtuig bereikbaar vanuit Masai Mara, Nairobi en de kust.