ontdek kenya safaris logo

ONTDEK KENYA
SAFARI'S

UK flag british flag

12-DAAGSE VOGELVAKANTIE
IN KENIA
Slenkvalleimeren en Masai Mara

vogelreizen in kenia afrika
vogels kijken in kenia afrika
vogelen in naivasha baringo bogoria masai mara
vogelreis vogelsafari vogelkijken kenia kakamega forest maasai mara

Dag 1: AANKOMST IN NAIROBI

Na de aankomst op de Jomo Kenyatta luchthaven doen we een korte verplaatsing tot aan het Eka Hotel of een goeie B+B in Nairobi.


DAG 2 + 3: VOGELS KIJKEN IN LAKE ELEMENTAITA EN NAKURU – Sunbird Lodge

Na het ontbijt rijden we in de richting van de Rift Valley (= de Grote Slenkvallei) via de Nairobi - Nakuru weg. Deze weg loopt parallel met de breuklijn van de Rift Valley.

Van op een uitzichtpunt kunnen we de route die we de volgende dagen zullen volgen overschouwen. We zakken nu af in de Rift Valley en rijden door tot aan Lake Elementaita, één van de vele zoutwatermeren in de Grote Slenkvallei.


afrikaanse lepelaar


Onderweg stoppen we even aan het moeras van Limuru. Hier vinden we onze eerste watervogels: dodaars, Afrikaanse stekelstaart, geelsnaveleend, pelikanen, koeten en reigers. In de lucht: zwarte wouw, augurbuizerd en schildraaf.

We verblijven in de Sunbird Lodge, een recentelijk gebouwde lodge op een hoge rotsklif langs het Elementaita-meer.

In de namiddag van dag 2 zakken we via een goed bewandelbaar pad af tot aan de oevers van het meer. Je hebt er de natuur gegarandeerd voor jou alleen.

Het landschap is fantastisch en Lake Elementaita is goed voor graslandvogels, uiteraard tal van watervogels en in de acaciabossen langs het meer vind je weer een waaier aan nieuwe soorten.

Op dag 3 bezoeken we het Lake Nakuru National Park.  Dit meer is vooral gekend voor zijn duizenden kleine flamingo’s.  De Europese flamingo is ook aanwezig maar dan in mindere mate.  De aantallen kleine en roze pelikanen nemen de laatste jaren enorm toe.

Het meer heeft een lage concentratie aan zout waardoor een aantal vissoorten in het water kunnen overleven. Daardoor vinden we een ruime waaier aan visetende vogels.

Leuke waarnemingen in dit park? Ooievaars, nimmerzatten, (stelt)kluten, ibissen, eenden, aalscholvers, reigers, sternen, meeuwen… In de accaciabossen dan weer de wenkbrauwspoorkoekoek, breedbekscharrelaar, pijlpuntbabbelaar en de Narinatrogon.


DAG 4, 5 + 6: LAKE BARINGO EN LAKE BOGORIA – Lake Baringo Country Club

We blijven in de Grote Slenkvallei maar trekken nu noordwaarts naar het Baringo-meer, één van de twee zoetwatermeren in de Slenkvallei in Kenia.

De omgeving van het Baringo-meer is erg droog maar de rotsklippen in de omgeving zijn weer goed voor een flink aantal nieuwe vogels.


afrikaanse paradijsmonarch


Meer dan 400 soorten werden er hier geregistreerd. De bossen langs het meer zijn goed voor: mahaliwever, maar liefst vier soorten tokken (de geel- en roodsnavel-, Von der Decken- en Jacksons tok), borstelkruinspreeuw, geelrugwever, hamerkop met als co-bewoner in zijn ruime nest de grijze torenvalk.

De hitte overvalt je hier wel even. We doen het rustig aan en genieten niet alleen van de rijke avifauna maar ook van de tuin en het zwembad.

De tuin is goed voor de Afrikaanse oehoe, feeën-, Pemba- en Hunters honingzuiger en ook nachtzwaluwen. Je komt ‘s nachts best niet uit je kamer want nijlpaarden komen ongestoord het gazon van de tuin afmaaien. We overnachten drie keer in de Lake Baringo Country Club.

Dag 5 trekken we uit voor een bezoek aan het nabijgelegen zoutwatermeer van Bogoria, ook al bekend voor zijn duizenden flamingo's maar ook voor de schilderachtige geisers.

We houden het op een voormiddagbezoek om de grootste hitte te vermijden. We keren terug naar de Baringo Country Club voor het middagmaal en vogelen nog wat in de tuin in de namiddag.

Weeral om de hitte voor te zijn, verkennen we op dag 6 nog voor het ontbijt de rotskliffen in de nabije omgeving. We gaan er op zoek naar witkuiftoerako, blauwwangbijeneter, roodkruinscharrelaar, Gabarhavik, roodbuikkliftapuit en de zwarte arend die uit is op klipdassen.

Later op de dag doen we een boottochtje over het meer. We komen vrij dicht bij de reuzenreiger, Afrikaanse zeearend, malachiet- en bonte ijsvogel. Vergeet niet dat het meer krioelt van de nijlpaarden en krokodillen.


Dag 7: VOGELS KIJKEN IN HELL'S GATE NATIONAL PARK – Lake Naivasha Country Club

Na het ontbijt rijden we zuidwaarts richting Lake Naivasha. We verblijven in de Lake Naivasha Country Club.

Deze lodge is gelegen langs het meer en heeft een mooie tuin met grote gele koortsbomen (een soort acacia's) waarin we reeds tal van vogels kunnen spotten. De rust, luxueuze kamers en uitstekende maaltijden maken van deze lodge een unicum.

Na de lunch rijden we nog een stukje verder naar het Hell's Gate National Park. Vogels kijken doe je hier zowel in de graslanden, op de steile rotswanden als in de canyon.

Het eerste gedeelte bestaat uit een savanne afgeboord met steile rotswanden waar de Rüppellgier zijn nest heeft, de enige gier die broedt op rotswanden.

Gemakkelijk te spotten zijn: zwarte arend, struisvogel, grijze wouw, witkapbijeneter, langsnavelpieper, tapuit, vorkstaartscharrelaar...

In de canyon vind je de gele, grote gele en Afrikaanse bonte kwikstaart, blauw- en Sint-Helenafazantje, blauwbuik-granaatastrild, fluweeldrongo, driekleurige glansspreeuw, zwavelkanarie, witbrauw-lawaaimaker...


DAG 8: VOGELREIS OP CRESCENT ISLAND – Lake Naivasha Country Club

We beginnen onze dag met een boottochtje over Lake Naivasha. We gaan op zoek naar de volgende viseters: (dwerg)aalscholver, Afrikaanse zeearend, malechiet-, bonte- en Afrikaanse reuzenijsvogel - allemaal veel voorkomende soorten.

Crescent Island, een ingezakte vulkaanrand in het meer van Naivasha, is dé plaats in deze omgeving om vogels te scoren.

We gaan voor de roestflankprinia, roodkapleeuwerik, Baglafecht- en brilwever, zwavelkanarie, vuurvinkje, grijsgroene- en Nubische specht...


DAG 9, 10 + 11: MAASAI MARA - Mara Leisure of Ashnil tentenkamp


bleke zanghavik


We trekken nu naar het wereldvermaarde Maasai Mara dat, samen met de Serengeti in Tanzania, één groot eco-systeem vormt. Maasai Mara is dé plaats voor vogelkijkers: maar liefst 450 vogelsoorten staan er hier opgetekend.

We verblijven in een luxueus tentenkamp of lodge in het park of aan de rand er van.

Groot wild is er natuurlijk ‘à volonté’: olifanten, leeuwen, (jacht)luipaarden, topi's, buffels, zebra’s, giraffes, gazelles, gnoes, hartebeesten, elanden, topi’s. Kortom, te veel om op te noemen.

We gaan voor de volgende soorten: van de gewone struisvogel tot de nietige kardinaalwever, zwarte- en bruine miertapuit, zuidelijke hoornraaf, Afrikaanse gaper, Temmincks renvogel, een rijtje trappen (de Denham’s-, reuzen-, Senegal- en zwartbuiktrap), geelkeelzandhoen, rood- en geelkeellangklauw...

Waar één of ander beest wordt opgepeuzeld vind je gegarandeerd gieren. Maasai Mara telt 6 van de 7 Keniaanse gieren: aas-, oor-, kap-, Rüppell’s-, witrug- en witkopgier. Helemaal te gek wordt het als jakhalzen en hiena’s om het hoekje komen kijken, op zoek naar wat eetbaars.

Roofvogels zijn er ook te veel om op te noemen. Een greep uit het aanbod: bateleur-, vecht-, steppe- en zwartborstslangenarend, bleke zanghavik, augurbuizerd.

Langs de Talek-rivier zoeken we naar de watertrapper, Schalows- en Hartlaubs Toerako, Senegalijsvogel, baardvogels (geelsnavel-, diadeem- en d’Arnauds-), hooglandwever, Amethistspreeuw, Hildebrandts glansspreeuw en misschien wel een Pels visuil. Horen we getok op een boomstam dan kijken we uit naar de zeldzame spechten zoals de goudstaart-, groenrug- of de Tullbergs specht.


DAG 12: LAATSTE ETAPPE VAN ONZE VOGELREIS: DE KIAMBETHU THEEPLANTAGE

Vandaag keren we terug richting Limuru waar we aankomen op tijd voor een late lunch op de Kiambethu theeplantage. De eigenaars van het huis geven een toespraak over het groeien, verwerken en verhandelen van de thee.

In de namiddag is er nog even tijd om te wandelen in de theeplantage en in een klein stukje nog ongerept tropisch bos.

Gegarandeerd maken we onze lijst met gescoorde vogels nog wat langer. Ik denk aan het gewoon ekstertje (= Bronze Mannikin), dikbekwever, Dominicaner wida, goudvleugel- en roodborsthoningzuiger, Afrikaanse brilvogel...

Daarna is het jammer genoeg tijd om terug te keren naar de luchthaven waar we afscheid nemen.


Door onvoorziene omstandigheden kan het gebeuren dat het programma of de accommodatie aangepast moet worden.


INBEGREPEN ZIJN
alle accommodatie, de maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 12, het transport in Kenia, de diensten van de gids, de parkingangen, een checklist met de Keniaanse vogels, een evacuatieverzekering van de Vliegende Dokters en mineraal water voor tijdens de wandelingen en in de wagen.

NIET INBEGREPEN ZIJN het vliegtuigticket, visum, reisverzekering, dranken aan tafel, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.


VOOR EEN PRIJSOFFERTE: Contacteer Ontdek Kenya.