ontdek kenya safaris logo

ONTDEK KENYA
SAFARI'S

UK flag british flag

15-DAAGSE VOGELREIS IN KENIA
Tropisch regenwoud, Grote Slenkvallei en Masai Mara

vogelreizen in kenia afrika
vogels kijken in kenia afrika
vogelen in naivasha baringo bogoria masai mara
vogelreis vogelsafari vogelkijken kenia kakamega forest maasai mara

Als je twee weken verlof hebt, en je wil het beste van de Keniaanse avifauna zien, dan is deze reis ideaal.

Je verblijft minimum 2 nachten in elk belangrijk vogelgebied. Dat maakt dat we alle tijd nemen voor het bestuderen van de fauna en flora zonder dat te moeten doen terwijl we onderweg zijn. Daarin precies maken wij het verschil met andere reisorganizaties die vogelreizen aanbieden.

Je begint met het Nairobi National Park gevolgd door een mix aan zoetwatermeren (Naivasha en Baringo) en de zoutwatermeren van Bogoria en Nakuru, allemaal in de Grote Slenkvallei.

Daarna staat het laatste stukje tropisch regenwoud in Kenya op het programma: het Kakamega Forest.

Uiteraard kan het wildpark bij uitstek, Masai Mara, niet ontbreken in dit programma.

Je kan deze tour boeken als een privé-reis of je kan je aansluiten bij één van onze groepsreizen met vaste afreisdata. De grootte van die groep schommelt tussen 4 en 10 deelnemers.


Dag 1: Nairobi

Na de aankomst op de Jomo Kenyatta luchthaven doen we een korte verplaatsing tot aan het Eka Hotel of goeie B+B in Nairobi.


DAG 2: NAIROBI NATIONAL PARK


canabis klapekster


We doen het vandaag rustig aan, kwestie van de vermoeidheid van de vlucht kwijt te raken.

Na het ontbijt rijden we naar het nationaal park van Nairobi.  Dit park is een heus nationaal park en geen zoo zoals de naam het enigszins laat vermoeden.  In de uitgestrekte grasvlaktes en acaciabossen vinden we het eerste wild: gazelles, zebra's, giraffes en misschien wel enkele katachtigen...

Vandaag kan je o.a. de volgende vogelsoorten verwachten: de struisvogel, secretarisvogel, gier en de koereiger.  Bij een kudde buffels vind je gegarandeerd ossepikkertjes.  Verder mag je rekenen op de alomtegenwoordige Afrikaanse marabou, zwarte wouw, Afrikaanse palmgierzwaluw en de schildraaf.

We strekken even de benen aan de Hippo Pools, waar we ook gaan picknicken.  Deze waterpoel heeft niet alleen nijlpaarden en krokodillen maar je kan er ook de volgende vogels zien: de grijze kroonkraanvogel, roodkeelmees en de Kaapse plevier. 

We overnachten voor een tweede keer in het hotel in Nairobi.


DAG 3 + 4: MENENGAI-KRATER EN LAKE NAKURU – Maili Saba tentenkamp

Na het ontbijt rijden we noordwaarts en zakken af in de Grote Slenkvallei op de weg van Nairobi naar Nakuru.

We onderbreken even onze rit aan een uitzichtpunt, vanwaar we een groot deel van ons traject voor de volgende dagen kunnen zien.  We gaan naar het tentenkamp van Maili Saba waar we twee keer gaan overnachten.

We stoppen ook aan het moerasgebied van Limuru waar we weer wat watervogels tellen: dodaarsjes, een paar soorten eenden, pelikanen, koeten en met een beetje geluk een waaiertje reigers.  Vliegen over: zwarte wouw, schildraven en de augurbuizerd.


gabar havik,gabarhavik


We verblijven niet in één van de drukke lodges van het Lake Nakuru National Park maar in het exclusieve tentenkamp van Maili Saba.

Dit kamp is gelegen op de rand van de Menengai-krater, de derde grootste krater ter wereld.  Aangezien het kamp even van de grote weg afligt komt niet iedere tourbus hier stoppen voor de noodzakelijke foto en de `5-minuten-toiletstop', gelukkig maar.   

In de namiddag van dag 3 zakken we via een goed bewandelbaar pad af in de krater.  Je hebt er de natuur gegarandeerd voor jou alleen.

Het landschap is afwisselend, van open grasland afgeboord met steile rotspartijen tot vrij dicht beboste lavagebieden met waterbronnen.

Bavianen hebben er het naar hun zin maar verder zit er geen gevaarlijk wild.  We gaan op zoek naar: roodborsttapuit, berggors, fluweel- en geelrugwidavink, bruine miertapuit, witkapbijeneter en Shalowtapuit.

Op dag 4 bezoeken we het Lake Nakuru National Park.  Dit meer is vooral gekend voor zijn duizenden kleine flamingo’s.  De Europese flamingo is ook aanwezig maar dan in mindere mate.  De aantallen kleine en roze pelikanen nemen de laatste jaren enorm toe.  

Het meer heeft een lage concentratie aan zout waardoor een aantal vissoorten in het water kunnen overleven. Daardoor vinden we een ruime waaier aan visetende vogels.

Leuke waarnemingen in dit park? Ooievaars, nimmerzatten, (stelt)kluten, ibissen, eenden, aalscholvers, reigers, sternen, meeuwen… In de accaciabossen dan weer de wenkbrauwspoorkoekoek, breedbekscharrelaar, pijlpuntbabbelaar en de Narinatrogon.

We overnachten voor twee keer in het Maili Saba-kamp.


DAG 5, 6 + 7: LAKE BARINGO EN LAKE BOGORIA – Lake Baringo Country Club

Na het ontbijt begeven we ons naar het zoetwatermeer van Baringo. De omgeving van het meer is erg droog maar de rotsklippen in de omgeving zijn weer goed voor een flink aantal nieuwe vogels.


brilwever,spectacled weaver


Meer dan 400 soorten werden er hier geregistreerd. De bossen langs het meer zijn goed voor: mahaliwever, maar liefst vier soorten tokken (de geel- en roodsnavel-, Von der Decken- en Jacksons tok), borstelkruinspreeuw, geelrugwever, hamerkop met als co-bewoner in zijn ruime nest de grijze torenvalk.

De hitte overvalt je hier wel even. We doen het rustig aan en genieten niet alleen van de rijke avifauna maar ook van de tuin en het zwembad.

De tuin is goed voor de Afrikaanse oehoe, feeën-, Pemba- en Hunters honingzuiger en ook nachtzwaluwen.

Je komt ‘s nachts best niet uit je kamer want nijlpaarden komen ongestoord het gazon van de tuin afmaaien. We overnachten drie keer in de Lake Baringo Country Club.

Dag 6 trekken we uit voor een bezoek aan het nabijgelegen zoutwatermeer van Bogoria, ook al bekend voor zijn duizenden flamingo's maar ook voor de schilderachtige geisers.

We houden het op een voormiddagbezoek om de grootste hitte te vermijden. We keren terug naar de Baringo Country Club voor het middagmaal en vogelen nog wat in de tuin in de namiddag.

Weeral om de hitte voor te zijn, verkennen we op dag 7 nog voor het ontbijt de rotskliffen in de nabije omgeving. We gaan er op zoek naar witkuiftoerako, blauwwangbijeneter, roodkruinscharrelaar, Gabarhavik, roodbuikkliftapuit en de zwarte arend die uit is op klipdassen.

Later op de dag doen we een boottochtje over het meer. We komen vrij dicht bij de reuzenreiger, Afrikaanse zeearend, malachiet- en bonte ijsvogel. Vergeet niet dat het meer krioelt van de nijlpaarden en krokodillen.


DAG 8 + 9: HET TROPISCHE REGENWOUD VAN KAKAMEGA – Rondo Retreat

We verlaten de Grote Slenkvallei en komen aan in het Rondo Retreat Center (in het hartje van het tropische regenwoud) op tijd voor een late lunch.

Vogels spotten in het woud is niet gemakkelijk maar het levert ons wel een hele rij vogels op die nergens anders meer voorkomen in Kenya: de witkruinlawaaimaker, reuzen- en Lady Ross toerako, grijskopnegervink, roodkopblauwsnavel, witstuitlelvliegenvanger, Mackinnons klauwier, grijsoorneushoornvogel...

Het woud is goed voor 330 vogelsoorten, maar liefst 400 soorten vlinders, de vliegende eekhoorn, de zeldzame De Brazzas aap, en een waslijstje vleermuizen.

We verblijven voor 2 nachten in het Rondo Retreat Center.


DAG 10: OP NAAR LAKE NAIVASHA – Lake Naivasha Country Club


fishers lovebird,agopornis


De rit naar Naivasha is lang maar niet vervelend. Op weg naar Nakuru doorkruisen we de schilderachtige Nandi Hills en de theeplantages van Kericho.

Daarna rijden we nog wat verder zuidwaarts tot aan het meer van Naivasha waar we twee keer zullen overnachten in de Lake Naivasha Country Club.

Niettegenstaande dat de inkomende rivieren brak zijn en men geen weet heeft van een uitlaatklep voor het meer, blijft het Lake Naivasha toch een zoetwatermeer.

Hetzelfde geldt trouwens voor Lake Baringo. Vermoedt wordt dat water en zout wegvloeien via een tot op heden nog niet ontdekte ondergrondse rivier. De rijke vegetatie rond het meer is goed voor 350 vogelsoorten.

In de namiddag van dag 10 houden we het op een boottocht over het meer en wat vogels spotten in de ruime tuin van de lodge.


DAG 11: HELL'S GATE NATIONAL PARK – Lake Naivasha Country Club

Het Hell's Gate National Park is heel dichtbij. Het eerste gedeelte bestaat uit een savanne afgeboord met steile rotswanden waar de Rüppellgier zijn nest heeft, de enige gier die broedt in rotswanden.

Gemakkelijk te spotten zijn: zwarte arend, struisvogel, grijze wouw, witkapbijeneter, langsnavelpieper, tapuit, vorkstaartscharrelaar...

In de canyon vind je de gele, grote gele en Afrikaanse bonte kwikstaart, blauw- en Sint-Helenafazantje, blauwbuik-granaatastrild, fluweeldrongo, driekleurige glansspreeuw, zwavelkanarie, witbrauw-lawaaimaker...


DAG 12, 13 + 14: MASAI MARA - Mara Leisure of Ashnil tentenkamp

We trekken nu naar het wereldvermaarde Masai Mara dat, samen met de Serengeti in Tanzania, één groot eco-systeem vormt. Masai Mara is dé plaats voor vogelkijkers: maar liefst 450 vogelsoorten staan er hier opgetekend. Ook voor ons zullen er heel wat nieuwigheden te zien zijn.

We verblijven in het Mara Leisure Camp of in het Ashnil tentenkamp dat midden in het park gelegen is.


diadeembaardvogel


Groot wild is er natuurlijk ‘à volonté’: olifanten, leeuwen, (jacht)luipaarden, topi's, buffels, zebra’s, giraffes, gazelles, gnoes, hartebeesten, elanden, topi’s. Kortom, te veel om op te noemen.

We gaan voor de volgende soorten: van de gewone struisvogel tot de nietige kardinaalwever, zwarte- en bruine miertapuit, zuidelijke hoornraaf, Afrikaanse gaper, Temmincks renvogel, een rijtje trappen (de Denham’s-, reuzen-, Senegal- en zwartbuiktrap), geelkeelzandhoen, rood- en geelkeellangklauw…

Waar één of ander beest wordt opgepeuzeld vind je gegarandeerd gieren. Masai Mara telt 6 van de 7 Keniaanse gieren: aas-, oor-, kap-, Ruppell’s-, witrug- en witkopgier. Helemaal te gek wordt het als jakhalzen en hiena’s om het hoekje komen kijken, op zoek naar wat eetbaars.

Roofvogels zijn er ook te veel om op te noemen. Een greep uit het aanbod: bateleur-, vecht-, steppe- en zwartborstslangenarend, bleke zanghavik, augurbuizerd.

Langs de Talek-rivier zoeken we naar watertrapper, Schalows- en Hartlaubs Toerako, Keniaanse kroonparelhoen, Senegalijsvogel, baardvogels (geelsnavel-, diadeem- en d’Arnauds-), hooglandwever, Amethistspreeuw, Hildebrandts glansspreeuw en misschien wel een Pels visuil. Horen we getok op een boomstam dan kijken we uit naar de zeldzame spechten zoals de goudstaart- of de Tullbergs specht.


DAG 15: TERUG NAAR NAIROBI

We verlaten Masai Mara vrij vroeg en komen aan in Nairobi op tijd voor een afscheidslunch. Dagkamers zijn voorzien die open staan voor uw gebruik tot 18 uur. ‘s Avonds rijden we tot aan de luchthaven waar we afscheid nemen.


Door onvoorziene omstandigheden kan het gebeuren dat het programma aangepast moet worden.


INBEGREPEN
zijn alle accommodatie, de maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 15, het transport in Kenya, de diensten van de gids, de parkingangen, een evacuatieverzekering van de Vliegende Dokters en mineraal water voor tijdens de wandelingen en in de wagen.

NIET INBEGREPEN zijn het vliegtuigticket, visa, verzekering, dranken aan tafel, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.


VOOR EEN PRIJSOFFERTE: Contacteer Ontdek Kenya.