ontdek kenya safaris logo

ONTDEK KENYA
SAFARI'S

UK flag british flag

KENIAANSE WANDELVAKANTIE
13 dagen in de Kenya Highlands, Rift Valley & Masai Mara

wandelvakanties in kenia afrika
wandelreizen in kenia afrika
wandelen in de keniaanse hooglanden kenia afrika
wandeltocht swara plains amboseli national park kenia afrika
actieve avontuurlijke wandelreis in kenia afrika
wandelvakantie centraal kenia slenkvallei masai mara

Zoals op al onze avontuurlijke wandelvakanties in Kenia houden we het op comfortabele accommodatie in lodges en tentenkampen.

Dit is een typische Afrikaanse safari met wandelingen in de mooiste natuurgebieden in de Rift Valley: Crater Lake, Crescent Island en Hell’s Gate National Park.

In de Kenya Highlands (tussen de Aberdares en Mount Kenya in) wandel je in het natuurgebied van de Sangare Ranch. We stoppen voor giraffes, waterbokken, elanden, zebra's, gazelles...


avontuurlijke wandelvakantie crater lake masai giraffe


Safari's zijn weggelegd voor het wildgedeelte van de Solio-ranch, gekend voor zijn grote aantallen neushoorns (zowel witte als zwarte).

Je verblijft een nachtje in The Ark, een op stelten gebouwd hotel, diep in het Aberdare National Park. Dit hotel is gebouwd langs een vijver waar het wild in de loop van de namiddag en 's nachts komt drinken of zout likken. Vanuit een ondergrondse bunker kom je oog in oog te staan met het wild - dichter kan echt niet meer.

Een rondreis door Kenia zonder Masai Mara kan eigenlijk niet. Het nationale park, goed voor o.a. olifanten, leeuwen, (jacht)luipaarden, topi's en nijlpaarden, bezoeken we de laatste 3 dagen van deze reis.

De trektocht van de gnoes over de Mara-rivier is een spektakel dat iedereen bijblijft. We wandelen er, vergezeld van een Masai-krijger, maar dan wel buiten de parkgrenzen.

Boek deze reis of contacteer Ontdek Kenya voor een op maat gemaakte reis.Dag 1: Nairobi

Na de aankomst op de Jomo Kenyatta luchthaven doen we een korte verplaatsing tot aan het Eka Hotel of een goeie B+B in Nairobi.Dag 2: Natuurrreservaat van de Aberdare Country Club. Overnachting in de Aberdare Country Club

Na een verplaatsing van 3 uur komen we aan in Nyeri, dat is in het centraal gedeelte van Kenya, het grondgebied van de Kikuyu-stam. Onderweg kom je voorbij tal van koffie- en ananasplantages.

We lunchen in de Aberdare Country Club, waar we 2 keer overnachten.


tuin aberdare country club,zicht op de aberdares vanuit de aberdare country club


In de namiddag wandelen we in het natuurreservaat rond de Aberdare Country Club. We vinden er ons eerste wild: wrattenzwijnen en impala's lopen vrij rond op het golfterrein. We doen niet zomaar een wandelingetje in de tuin; we beklimmen de Kamatongu Hill van waar je een goed overzicht hebt op zowel de Aberdares als Mount Kenya.

Daarna zakken we af naar het gebied met meer wild zoals de zeldzame netgiraffes, de Thompson- en Grant's gazelles, zebra's, maar ook de eland (Afrika's grootste antilopesoort). Wandelen tussen het wild is een unieke ervaring die je niet kan opdoen bij het doen van safari's met de wagen.

Een tip van Ontdek Kenya: wees spaarzaam met het geheugen van je memory stick, we zien nog meer dan genoeg wild de volgende dagen.Dag 3: Sangare Ranch. Overnachting in de Aberdare Country Club

We doen een korte verplaatsing tot aan de Sangare Ranch, een natuurgebied dat paalt aan het gebied van de Aberdare Country Club.


Eerst iets meer over de Sangare Ranch:

De Sangare-ranch is een 26 km² groot privaat natuurgebied gelegen tussen de Aberdares en Mount Kenya met savanne en een meertje in de nabijheid van een prominente heuvel.

Het gebied is een hemel op aarde voor vogelliefhebbers; er zijn meer dan 300 vogelsoorten opgetekend. Om er maar een paar te noemen: de roodvleugel- en groenstaartglansspreeuw, olijfduif, Senegalese krombek, streepkopvliegenvanger... langs en in het meertje vind je o.a. koeten, zwarte porseleinhoen, ooievaars en pelikanen. Daarenboven komt het wild er vaak de dorst lessen.

In de open vlakte vind je zebra's, netgiraffes, allerhande antilopen, wrattenzwijnen, luipaarden, hiena's...


wandelen tussen wild wandeltochten met zebra's zebras


De wandeling start bij het meer. Eerst komen we langs een moerasgebied waar je gegarandeerd waterbokken, elanden en bush bucks vindt. De waterbok is een heel goeie zwemmer en heeft dan ook zijn naam niet gestolen.

We gaan nu in de open vlakte op zoek naar het grote wild. We zien tal van impala's, elanden, zebra's en met een beetje geluk kunnen we de eerder schuwe netgiraffe vrij dichtbij benaderen.

We keren terug via de slaap- en eetplaats van de gestreepte hiena, een nachtdier dat slechts af en toe eens gezien wordt...Dag 4: Solio Ranch + The Ark (in het Aberdare National Park)

Na het ontbijt begeven we ons naar de nabijgelegen Solio Ranch, niet om te wandelen deze keer maar voor een stevige safari. De ranch herbergt de grootste kudde met uitsterven bedreigde zwarte neushoorns in Kenia. Ook van de partij zijn de minder bedreigde witte neushoorns, buffels, giraffes, luipaarden, leeuwen en ontelbare vogelsoorten.

De grote tour operators laten dit gebied veelal links liggen. De kans is dan ook groot dat we geen andere wagens tegenkomen.

We lunchen een laatste keer in de Aberdare Country Club. Daarna trekken we naar The Ark, een op stelten gebouwd hotel, diep in het Aberdare National Park.

Dit hotel is gebouwd nabij een meertje waar het grote wild zijn dorst komt lessen. Olifanten, buffels, antilopen, neushoorns... komen om beurten drinken.

Vergeet niet om eens in de ondergrondse bunker te gaan vanwaar je, zonder enig gevaar, oog-in-oog komt te staan met het wild. Dichterbij kan echt niet meer.

's Nachts word je gewekt als er interessant wild bij de poel te vinden is. Het zou niet de eerste keer zijn dat één van onze klanten gewoonweg zijn bed niet heeft gezien.Dag 5: Naar Lake Elementaita. Overnachting in de Sunbird Lodge.


sunbird lodge lake elementaita kenia afrika safarireizen


We begeven ons nu naar de Grote Slenkvallei. We komen aan op tijd voor de lunch in de Sunbird Lodge, waar we 2 nachten zullen verblijven. We onderbreken de verplaatsing even op de evenaar.

We houden de namiddag open voor wat optionele activiteiten. Je kunt de préhistorische vindplaats van Kariandusi gaan bezoeken of naar de Gilgil Spinners and Weavers gaan, een plaats waar tapijten, tafelmatjes en hemden met traditionele weefgetouwen gemaakt worden. Je wordt getoond hoe het volledige proces in mekaar zit.Dag 6: Lake Elementaita. Tweede overnachting in de Sunbird Lodge.

Dit meer is niet zo goed gekend als Lake Nakuru maar is van grote landschappelijke waarde. We zakken af tot aan de oever van het zoutmeer van waar we ons in de richting van de warmwaterbronnen begeven.

We wandelen langs het meer tot in een open savanne-landschap en stoppen af en toe voor een babbeltje met een Masai herder.


lake elementeita hot springs warmwaterbronnen


Het panorama vanaf de zacht hellende heuvels is adembenemend. Na de wandeling (van ongeveer vier uur) keren we terug tot aan de lodge voor het middagmaal.Dag 7: Crescent Island. Lake Naivasha Country Club of de Naivasha Kongoni Lodge

We begeven ons nu richting Lake Naivasha, één van de twee zoetwatermeren in de Rift Valley.

In de voormiddag bezoeken we een typische lagere school in de stad van Naivasha. Er is ook nog wat tijd om eens de kleurrijke markt in de stad te verkennen. Je vindt er van groenten en fruit tot tweedehandskledij tot met de hand gemaakte autoonderdelen.

We verblijven voor drie nachten in ofwel de Lake Naivasha Country Club of de Naivasha Kongoni Lodge.

De Lake Naivasha Country Club is gelegen langs het Naivasha-meer en heeft een mooie tuin met tal van gele koortsbomen (een soort acacia's) en heeft ook een steiger van waar je niet alleen tal van watervogels kunt spotten maar ook nijlpaarden (in het meer) en waterbokken, zebra's, Masai giraffes en gnoes op Crescent Island.

De kleinschaliger Lake Naivasha Kongoni Lodge is gebouwd op een hoog gelegen rotspartij en overziet Lake Oloidien, een zoutwatermeertje vlak naast het zoetwatermeer van Naivasha. Het zicht van hieruit is adembenemend. Beide lodges hebben goeie accommodatie en bieden voortreffelijke maaltijden.

Na de lunch gaan we naar het Crescent Island, een schiereiland in Lake Naivasha op slechts enkele minuten rijden van lodge.

Dit schiereiland, eigenlijk een ingevallen rand van een oude krater, heeft heel wat te bieden: giraffes, gnoes, gazelles, zebra's en tal van vogels. In het meer zie je vaak nijlpaarden opduiken. De wandeling is nagenoeg vlak en biedt mooie panorama's over het Naivasha-meer en omliggende bergen.Dag 8: Crater Lake. Lake Naivasha Country Club of de Naivasha Kongoni Lodge

Voor vandaag staat een dagwandeling in Crater Lake op het programma. Een transfer van een uurtje brengt ons tot aan de parkingang, van waar we de wandeling beginnen. We verkennen eerst het omliggende wildgebied en daarna de krater.

In Crater Lake vind je het volgende wild: giraffes, franjeapen, luipaarden, hiena's en tal van antilopes. Nachtdieren als zorilla's en aardvarkens zijn er oook maar die zijn heel moeilijk te zien.

Crater Lake is ook een hemel op aarde voor vogelliefhebbers. Vanuit de bar van de het plaatselijke tentenkamp kan je reeds tientallen vogelsoorten observeren.


natuurfotograaf natuurfotografie crescent island rift valley slenkvallei kenia
Dag 9: Hell's Gate National Park. Lake Naivasha Country Club of de Naivasha Kongoni Lodge

In Hell's Gate kun je wandelen temidden van het wild. Je vindt er giraffes, zebra's, wrattenzwijnen, struisvogels, bavianen en een aantal soorten gazelles.

We wandelen eerst 9 km door typisch Afrikaanse savanne begrensd door steile rotswanden. We vinden de giraffes tussen de vele kamfer- en acaciastruiken want deze zijn voor hen de voedselbron bij uitstek.

We gebruiken onze picknick (voorzien door ons hotel) op een uitzichtpunt over de canyon en de Central Tower, een steile rots die het overblijfsel is van wat ooit een vulkaan was. In de namiddag zakken we af in de canyon waar we een aantal warmwaterbronnen vinden.

Nu komen we aan het spectaculairste gedeelte van de dag. Een doodlopende zijtak van de canyon is nauwelijks breder dan een pad maar wel heel diep. Even achterom blikken biedt ons de kans om de Central Tower in het verlengde van de smalle canyon te zien, een ideaal beeld voor fotoliefhebbers. Van de Rangers Post rijden we terug naar ons hotel.Dag 10: Naar Masai Mara. Mara Leisure of Ashnil Mara tentenkamp.


wandelen masai mara met masaikrijger masai-krijger


Na het ontbijt rijden we in de richting van Masai Mara, het best gekende natuurreservaat van Kenia. Olifanten, buffels, hiena's, leeuwen, (jacht)luipaarden, gnoes, zebra's en vele soorten gazelles... te veel om op te noemen.

Masai Mara is wereldvermaard voor z'n safari's, en dat is dan ook wat we de volgende dagen gaan doen. Op de weg naar het park passeren we door Narok, een typisch Masai-stadje. Nog voor het bereiken van Masai Mara komen we reeds vele soorten wild tegen. Het vee van de Masai's en grote kuddes gnoes grazen vredig naast elkaar in de uitgestrekte vlaktes.

We komen op tijd aan in het tentenkamp voor de lunch. Na ons ontspannen te hebben aan het zwembad doen we een avondsafari door het park.Dag 11+12: Masai Mara. Mara Leisure of Ashnil Mara tentenkamp.

We trekken de hele dag uit voor safari's in Masai Mara. Op dag 11 wandelen we tot aan een Masai manyatta (= Masaidorp). Hier zien we hoe de Masai's tot op de dag van vandaag verder leven zoals ze dat al vele generatie's lang doen, geen opgezette show maar harde realiteit.

Daarna doen we nog een laatste safari door het park tot kort voor het vallen van de avond. Op dag 12 onderbreken we het rijden met een optionele wandeling in een nog ongerept gebied even buiten het park.


jachtluipaard cheetah cheeta met welpjesDag 13: Kiambethu theeplantage + terug naar de luchthaven

Vandaag keren we terug richting Limuru waar we aankomen op tijd voor een late lunch op de Kiambethu theeplantage. De eigenaars van het huis geven een toespraak over het groeien, verwerken en verhandelen van de thee.

In de namiddag is er nog even tijd om te wandelen in de theeplantage en in een klein stukje nog ongerept tropisch bos. Daarna is het jammer genoeg tijd om terug te keren naar de luchthaven waar we afscheid nemen.


Door onvoorziene omstandigheden kan het gebeuren dat het programma of de accommodatie aangepast moet worden.


INBEGREPEN IN DE PRIJS
zijn alle accommodatie, de maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 13, het transport in Kenya, de diensten van de gids, de parkingangen, een evacuatieverzekering van de Vliegende Dokters en mineraal water voor tijdens de wandelingen en in de wagen.

NIET INBEGREPEN zijn het vliegtuigticket, visa, verzekering, dranken aan tafel, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.


VOOR EEN PRIJSOFFERTE: Contacteer Ontdek Kenya.