BEDREIGDE DIEREN
Keniaans wild dat onder druk staat
Het toerisme in Kenia hangt vooral af van het grote wild. De hamvraag is: "Voor hoe lang nog?"
Is de kans reëel dat onze kinderen of kleinkinderen enkel nog het wild in de savanne zullen kunnen zien op onze foto's of video's? Zullen die dieren enkel nog te zien zijn in de zoo?
Wij van Ontdek Kenya zijn er ons van bewust dat het overleven van het toerisme en daarmee één van de grootste bronnen van inkomsten voor Kenya, volledig afhangen van dat wild en de nationale parken die meer en meer onder druk komen te staan door de snel groeiende bevolking.
Veel toeristen keren terug naar huis met het idee dat alles okee is met het wild in Afrika nadat ze vanaf het balkon van hun hotel een groep van 20 of meer olifanten hebben zien drinken of op safari een aantal leeuwen een buffel hebben zien verslinden.
Feit is dat het wild in aantal er snel op achteruit gaat. Daar zijn diverse redens voor:
In Kenya worden de belangrijkste gebieden waar drinkwater wordt opgevangen steeds kleiner. Als gevolg daarvan is er niet genoeg zoetwater meer voor het wild in parken Masai Mara, Amboseli, Nairobi National Park of Lake Nakuru.
Het gebeurt meer en meer dat het wild uit de parken gaat op zoek naar eten en drinken en daarbij veel schade berokkent aan de boerderijen in de omgeving. Je ziet van hier dat de boeren daar niet gelukkig mee zijn.
Nijlpaarden blijven overdag meestal in het water
om zich te beschermen tegen de felle zon.
Voor de nijlpaarden was er een gelijkaardig probleem. Zij hebben vrij diep water nodig om zich, gedurende de dag, te beschermen tegen de felle zon.
Vele van de zwakkere dieren werden uit de snel krimpende waterpoelen verdreven en hebben het dan ook niet overleefd.
2) De snel toenemende bebouwing: dit is vooral te zien in en rond Masai Mara. Het succes van Masai Mara dreigt ook zijn ondergang te worden.
Het park is omringd door constant groeiende dorpen en overal komen nieuwe kampen en lodges op met afsluitingen er rond die de vrije doorgang van het wild belemmeren.
3) De plaatselijke bevolking heeft weinig of geen baat bij de nationale parken. Het toerisme mag dan één van de grootste bronnen van inkomsten zijn voor Kenia, als de plaatselijke bevolking er niets aan verdient, gaat die snel over tot stropen of het doden van de wilde dieren als die het vee aanvallen of de boerderijen verwoest.
![]() | ![]() |
Aberdare National Park in mei 2009
De pijl op de foto toont een snijwonde in de slurf van de olifant. De olifant is allicht in een snaar terecht gekomen. De tweede foto toont aan dat drinken met een kapotte slurf heel moeilijk is. Hoogst waarschijnlijk zal de olifant het niet lang meer uitzingen.
Dodelijk voor het wild zijn de volgende zaken:
De snaar betekent een langzame en pijnlijke dood voor het wild dat er in terecht komt. De zeldzame dieren die er weten uit te ontsnappen, houden er meestal dodelijke letsels aan over.
Snaren zijn jammer genoeg heel effectief: je kan er van de kleinste dikdik tot gazelles, zebra's en zelfs olifanten mee vangen.
2) Vergif: wat op de foto een gezonde kool lijkt, zit boordevol gif. Dit wordt vooral gebruikt om olifanten die de boerderijen binnendringen te doden.
Leeuwen, hiena's en luipaarden worden vergiftigd met een stuk vlees dat op het pad gelegd wordt. Jakhalsen, vossen en andere kleine roofdieren zijn eveneens slachtoffer van deze manier van vergiftigen.
![]() | ![]() |