ontdek kenya safaris logo
ONTDEK KENYA

Voor actieve & avontuurlijke safari's
facebook,ontdek kenya,kenia,wandelen,reizen,safari's,safaris,vogelen,
vogels kijken,fotografie,fotograferen,fotoreis,afrika,safarireis,toerisme,tourisme twitter,ontdek kenya,kenia,wandelen,reizen,safari's,safaris,vogelen,
vogels kijken,fotografie,fotograferen,fotoreis,afrika,safarireis,toerisme,tourisme UK-flag british flag

11-DAAGSE NATUURWANDELING OP MOUNT KENYA

De Grote Slenkvallei en Mt. Kenya

Om de spieren los te maken doen we voor de trektocht op Mount Kenya eerst een paar natuurwandelingen in de Grote Slenkvallei. We wandelen tussen giraffes, waterbokken, elanden, zebra's, wrattenzwijnen en een aantal soorten gazelles in gebieden als Crater Lake, Crescent Island en Hell's Gate National Park. Op de Longonot-krater testen we een eerste keer onze klimbenen.


picknick,mount kenya,mt. kenya


Zoals op al onze Mount Kenya trekkings, beklimmen we de berg via de Sirimon-route en dalen af via de Naro Moru-route. In de 5 dagen op Mount Kenya zit een dag voor acclimatisatie in het Shipton's Camp op de Sirimon-route. Die dag doen we 1 of meerdere wandelingen in de omgeving, kwestie van te wennen aan de grote hoogte. Op Mount Kenya verblijven we in berghutten en de dragers en gidsen verzorgen alle maaltijden.

Contacteer ons voor een op maat gemaakte Mount Kenya trekking of voor een verlenging in het Meru National Park, Samburu Game Reserve of om uit te blazen aan de kust.


REISSCHEMA VAN DE 11-DAAGE NATUURWANDELING OP MOUNT KENYA


Dag 1: Nairobi

Aankomst 's avonds op de Jomo Kenyatta luchthaven in Nairobi, gevolgd door een transfer naar ofwel het Eka Hotel of een goeie B+B in Nairobi.


Dag 2: Crater Lake. Overnachting in de Lake Naivasha Country Club of de Kongoni Lodge

Na het ontbijt worden we door de gids op de hoogte gebracht van het programma. Rond 8.30 u rijden we in de richting van de Rift Valley (= de grote slenkvallei) via de Nairobi - Nakuru weg. Deze weg loopt parallel met de breuklijn van de Rift Valley. Vooraleer af te zakken in de Rift Valley stoppen we even op een uitzichtpunt van waar we de Longonot-krater, Mount Suswa, Lake Naivasha en de andere kant van de slenkvallei kunnen zien. We begeven ons richting Lake Naivasha, één van de twee zoetwatermeren in de Rift Valley.

We verblijven voor drie nachten in de Lake Naivasha Country Club of de Naivasha Kongoni Lodge.

De Lake Naivasha Country Club is gelegen langs het meer en heeft een mooie tuin met gelekoortsbomen en een uitgestrekt gazon. Via een steiger kun je het meer bereiken en zo tal van watervogels en ook nijlpaarden, waterbokken, gnoes en ander wild zien.

De kleinschaliger Kongoni Lodge is gebouwd op een hoge rots en van daaruit heb je een mooi zicht op de omgeving en op Lake Oloidien, een zoutwatermeertje dat net naast Lake Naivasha ligt.


wandelen,wandeltocht,natuurwandeling,crater lake


In de namiddag staat een wandeling in Crater Lake op het programma. We verkennen eerst het omliggende wildgebied en lopen daarna over de kraterrand, vooraleer we via een goeie trap afzakken tot aan het plaatselijke tentenkamp. In Crater Lake vind je het volgende wild: giraffes, franjeapen, zebra's, hartebeesten, waterbokken en als je geluk hebt aardvarkens, luipaarden en hyena's. Crater Lake is ook een hemel op aarde voor vogelliefhebbers. Vanuit de bar van het tentenkamp kun je reeds tientallen vogelsoorten observeren.


Dag 3: Hell's Gate National Park

ol njorowa gorge,canyon,kloof,hells gate

In Hell's Gate kun je wandelen temidden van het wild. Je vindt er giraffes, zebra's, wrattenzwijnen, struisvogels, bavianen en een aantal soorten gazelles. We wandelen eerst 9 km door een typisch Afrikaans savannelandschap begrensd door steile rotswanden. We gebruiken onze picknick (voorzien door ons hotel) op een uitzichtpunt over de canyon en de Central Tower, een steile rots die het overblijfsel is van wat ooit een vulkaan was. In de namiddag zakken we af in de canyon waar we een aantal warmwaterbronnen vinden.

Nu komen we aan het spectaculairste gedeelte van de dag. Een doodlopende zijtak van de canyon is nauwelijks breder dan een pad maar wel heel diep. Even achterom blikken biedt ons de kans om de Central Tower in het verlengde van de smalle canyon te zien, een ideaal beeld voor fotoliefhebbers. Van de Rangers Post rijden we terug naar de lodge waar we verblijven.


Dag 4: De Longonot-krater of Crescent Island

Voor wie Mount Kenya wil beklimmen is de Longonot-krater zeker een aanrader. Het is de eerste keer op deze reis dat we een stevig stukje gaan klimmen. We starten aan de parkingang op 2220 meter hoogte, klimmen tot aan de kraterrand (in 1,5 tot 2 uur) en doen een volledige rondwandeling over de rand. Dat doen we in een 3-tal uren.

Het hoogste punt op de rand ligt op 2775 meter boven de zeespiegel en is daarmee ook het hoogste punt in de Grote Slenkvallei in Kenia. Dit is het ideale punt voor een picknick. Van op de rand van de Longonot heb je een goed zicht op de droge krater (geen meertje deze keer), de omliggende heuvels en savanne en de twee wanden van de Slenkvallei. Als het zicht goed is kun je zelfs het topje van Mount Kenya zien uitkomen boven het Aberdare-gebergte.

De afdaling, over hetzelfde pad als waar we naar boven zijn gegaan, gaat vlotter dan verwacht. In een mum van tijd ben je terug aan de parkingang van waar we terugrijden naar de Lake Naivasha Country Club.

Een gemakkelijker alternatief is een wandeling op Crescent Island, een schiereiland in Lake Naivasha, dat je kunt zien liggen van op de steiger van de Lake Naivasha Country Club. De wandeling is vrij vlak en je wandelt tussen Masaigiraffes, Thomsongazelles, gnoes, zebra's... In het water kun je kleine eilandjes zien, allicht de ruggen van nijlpaarden die overdag, om de felle zon te ontgaan, uitrusten in het meer.


Dag 5: Transfer naar de omgeving van Mount Kenya

In de voormiddag rijden we aan de noordkant om het Aberdare-gebergte richting Mount Kenya. We lunchen en overnachten in The Nelion, het Soames Hotel of de Naro Moru River Lodge waar we genieten van een vrije namiddag en van waar we de volgende dag de Mount Kenya trekking gaan beginnen.


Dag 6: Start van de natuurwandeling op Mount Kenya

's Morgens vroeg komen we tesamen met het team dat ons gaat begeleiden op Mount Kenya, vooraleer we met de wagen rijden tot aan de parkingang op de Siromon-route (op 2600 meter boven de zeespiegel). We wandelen door dichtbegroeid tropisch woud tot aan het Old Moses Camp op 3400 meter, waar we aankomen in de vroege namiddag. Onderweg zien we tal van vogelsoorten die enkel op grotere hoogte voorkomen.


panorama,zicht op de pieken,mount kenya


Vanuit het Old Moses Camp, dat net boven de boomgrens ligt, zien we voor het eerst de pieken van Mount Kenya van relatief dichtbij. We overnachten in een rudimentaire berghut.


Dag 7: Verdere beklimming tot aan het Shipton’s Camp

We klimmen nu verder door de Mackinder's Valley tot aan het Shipton's Camp op 4236 meter hoogte. Reken op een wandeling van 6 tot 8 uur. De ganse wandeling is boven de boomgrens en voor het eerst zien we de reuzen-lobelia, een kruidachtige plant die enkel op grote hoogte voorkomt. In Kenya vind je die vooral op Mount Kenya maar ook in het Aberdare-gebergte.

We kruisen een aantal keren kleine riviertjes. Het is oppassen geblazen want voor de rest van de reis met natte voeten opgescheept zitten, is geen optie. We picknicken onderweg op een plaats met een mooie uitzicht en komen aan in het Shipton's Camp in de vroege namiddag. Rond het kamp vind je heel wat rotshyraxen. Dit zijn marmotachtige dieren van de familie van de olifanten, jawel.

In de namiddag genieten we van het zicht op de pieken: Batian (5199m en de hoogste piek van Mount Kenya), Nelion en Point Lenana (4985m) die we op dag 9 gaan beklimmen. Point Lenana is de hoogste piek die al wandelend te bereiken is; voor de twee hogere pieken moet je aan rotsklimmen doen.

Het avondmaal en de overnachting is in de berghut van het Shipton's Camp.

naro moru route,mount kenya,natuurwandeling


Dag 8: Acclimatisatiedag

We doen een paar relatief korte wandelingen waarbij we een flink stuk hoger gaan dan het Shipton's Camp, kwestie van te wennen aan de ijle lucht en om hoogteziekte te voorkomen. We verblijven voor een tweede keer in de berghut van het Shipton's Camp.


Dag 9: Point Lenana (4985 m), het hoogste punt van de trektocht

Lang voor dat het klaar wordt, gebruiken we een licht ontbijt met een kop thee of koffie. Het is de bedoeling van Point Lenana te bereiken op het moment dat de zon opkomt. Als het weer mee zit heb je van hier een fantastisch zicht op het Aberdare-gebergte, Nyeri, Naro Moru en de andere pieken van Mount Kenya. Als het heel erg mee zit, kun je zelfs de Kilimanjaro zien.

We zakken terug af langs de Naro Moru-route. We trekken langs de Lewis Glacier, de grootste gletsjer op Mount Kenya die jammer genoeg wel aan het afsmelten is, en gebruiken een welverdiende brunch in het Mackinder's Camp (op 4200 m). Daarna zakken we verder af tot onder de boomgrens tot aan Met Station (3050 m), waar we de laatste keer op Mount Kenya overnachten.


Dag 10: Tot aan de parkingang. Verblijf in de Naro Moru River Lodge / The Nelion / Soames Hotel

We zakken verder af tot aan de parkingang op de Naro Moru-route, van waar onze wagen ons terugbrengt naar de lodge waar we op dag 5 hebben verbleven. We komen er aan op tijd voor de lunch en genieten van een vrije namiddag. Wat is het heerlijk om de oude botten terug te laten opwarmen!


Dag 11: Kiambethu-theeplantage en terug naar de luchthaven

Vandaag keren we terug richting Limuru waar we aankomen op tijd voor de lunch op de Kiambethu-theeplantage. De eigenares van het huis geeft een toespraak over het kweken, verwerken en verhandelen van de thee.

In de namiddag is er nog even tijd om te wandelen in de theeplantage en in een klein stukje nog ongerept tropisch bos. Daarna is het jammer genoeg tijd om terug te keren naar de luchthaven waar we afscheid nemen.

In plaats van de reis te beëindigen op dag 11 kunnen we eventueel een verlenging van 2 of 3 dagen in het Meru National Park of het Samburu Game Reserve voorstellen. De laatste dag keer je dan rechtstreeks vanuit Samburu of Meru terug naar de luchthaven.


Door onvoorziene omstandigheden kan het gebeuren dat het programma of de accommodatie aangepast moet worden.


INBEGREPEN IN DE PRIJS zijn alle accommodatie, de maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 11, het transport in Kenia, de diensten van de chauffeur-gids, de dragers en gidsen op Mount Kenya, de parkingangen, een evacuatieverzekering van de Vliegende Dokters en mineraal water voor tijdens de eerste 4 dagen van de reis. Op Mount Kenya nemen we water van de talrijke bronnen, eventueel met waterzuiveringstabletten.

NIET INBEGREPEN zijn het vliegtuigticket, het visum, een reisverzekering, dranken aan tafel, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.


VOOR EEN PRIJSOFFERTE: Contacteer Ontdek Kenya.