ontdek kenya safaris logo
ONTDEK KENYA

Voor actieve & avontuurlijke safari's
facebook,ontdek kenya,kenia,wandelen,reizen,safari's,safaris,vogelen,
vogels kijken,fotografie,fotograferen,fotoreis,afrika,safarireis,toerisme,tourisme twitter,ontdek kenya,kenia,wandelen,reizen,safari's,safaris,vogelen,
vogels kijken,fotografie,fotograferen,fotoreis,afrika,safarireis,toerisme,tourisme UK-flag british flag

vogelreizen in kenia afrika

vogels kijken in kenia afrika

vogelen in naivasha baringo bogoria masai mara

vogelreis vogelsafari vogelkijken kenia kakamega forest maasai mara

9 DAGEN VOGELS KIJKEN IN KENIA

Lake Naivasha, Lake Nakuru en Maasai Mara


Dag 1: Aankomst in Nairobi

Na de aankomst op de Jomo Kenyatta luchthaven doen we een korte verplaatsing tot aan het Eka Hotel of een ander hotel of B+B in Nairobi.


Dag 2: Vogels kijken in Hell's Gate National Park - Lodge of tentenkamp nabij Lake Naivasha

speke's spekes wevervogel

Na het ontbijt rijden we in de richting van de Rift Valley (= de Grote Slenkvallei) via de Nairobi - Nakuru weg. Deze weg loopt parallel met de breuklijn van de Rift Valley. Na 35 km verlaten we deze weg en zakken we af in de Rift Valley.

Van op een uitzichtpunt kunnen we de route die we de volgende dagen zullen volgen, overschouwen. We begeven ons richting Lake Naivasha, één van de twee zoetwatermeren van de Grote Slenkvallei.

Na de lunch rijden we nog een stukje verder naar het Hell's Gate National Park. Vogels kijken doe je hier zowel in de graslanden, op de steile rotswanden als in de canyon.

Het eerste gedeelte bestaat uit een savanne afgeboord met steile rotswanden waar de Rüppellgier zijn nest heeft, de enige gier die broedt op rotswanden.

Gemakkelijk te spotten zijn: zwarte arend, struisvogel, grijze wouw, witkapbijeneter, langsnavelpieper, tapuit, vorkstaartscharrelaar...

In de Ol Njorowa canyon vind je de gele, grote gele en Afrikaanse bonte kwikstaart, blauw- en Sint-Helenafazantje, blauwbuik-granaatastrild, fluweeldrongo, driekleurige glansspreeuw, zwavelkanarie, witbrauw-lawaaimaker...

We houden het vandaag op een lichte wandeling, kwestie van de vermoeidheid van de vlucht kwijt te raken. We verblijven voor 3 nachten in één van de lodges of tentenkampen in de buurt van Lake Naivasha. Voor vogelreizen stellen we voor om de Lake Naivasha Country Club te boeken, aangezien deze lodge gelegen is langs het meer en je vanaf de steiger ongestoord kunt vogels kijken.


Dag 3: Vogelsreis op Crescent Island - Lodge of tentenkamp nabij Lake Naivasha

We beginnen onze dag met een boottochtje over Lake Naivasha. We gaan op zoek naar de volgende viseters: (dwerg)aalscholver, Afrikaanse zeearend, malechiet-, bonte- en Afrikaanse reuzenijsvogel - allemaal veel voorkomende soorten.

Crescent Island, een ingezakte vulkaanrand in het meer van Naivasha, is dé plaats in deze omgeving om vogels te scoren. We gaan voor de roestflankprinia, roodkapleeuwerik, Baglafecht- en brilwever, zwavelkanarie, vuurvinkje, grijsgroene- en Nubische specht...


Dag 4 + 5: Vogelreis langs Lake Elementaita en Lake Nakuru - Lodge langs het Elementaita-meer

Na het ontbijt rijden we een uurtje noordwaarts richting Lake Elementaita waar we twee nachten gaan verblijven in ofwel de Sunbird Lodge of de Pelican Lodge. Beide lodges zijn gebouwd langs het meer en hebben een mooi uitzicht over het meer en de omliggende heuvels.

verreaux oehoe

In de namiddag van dag 4 wandelen we tot aan de oevers van het meer. Je hebt er de natuur gegarandeerd voor jou alleen. Het landschap is fantastisch en Lake Elementaita is goed voor graslandvogels, uiteraard tal van watervogels en in de acaciabossen langs het meer vind je weer een waaier aan nieuwe soorten.

Op dag 5 bezoeken we het Lake Nakuru National Park.  Dit meer is vooral gekend voor zijn duizenden kleine flamingo’s.  De Europese flamingo is ook aanwezig maar dan in mindere mate.  Het aantal kleine en roze pelikanen is de laatste jaren enorm toegenomen.

Het meer heeft een lage concentratie aan zout waardoor een aantal vissoorten in het water kunnen overleven. Daardoor vinden we een ruime waaier aan visetende vogels.

Leuke waarnemingen in dit park? Ooievaars, nimmerzatten, (stelt)kluten, ibissen, eenden, aalscholvers, reigers, sternen, meeuwen… In de accaciabossen dan weer de wenkbrauwspoorkoekoek, breedbekscharrelaar, pijlpuntbabbelaar en de Narinatrogon.


Dag 6, 7 + 8: Maasai Mara - tentenkamp of lodge

We trekken nu naar het wereldvermaarde Maasai Mara dat, samen met de Serengeti in Tanzania, één groot eco-systeem vormt. Maasai Mara is dé plaats voor vogelkijkers: maar liefst 450 vogelsoorten staan er hier opgetekend.


zadelbekooievaar saddle-billed stork


Groot wild is er natuurlijk ‘à volonté’: olifanten, leeuwen, (jacht)luipaarden, topi's, buffels, zebra’s, giraffes, gazelles, gnoes, hartebeesten, elanden... Kortom, te veel om op te noemen.

We gaan voor de volgende soorten: van de gewone struisvogel tot de nietige kardinaalwever, zwarte- en bruine miertapuit, zuidelijke hoornraaf, Afrikaanse gaper, Temmincks renvogel, een rijtje trappen (de Denham’s-, reuzen-, Senegal- en zwartbuiktrap), geelkeelzandhoen, rood- en geelkeellangklauw...

Waar één of ander beest wordt opgepeuzeld vind je gegarandeerd gieren. Maasai Mara telt 6 van de 7 Keniaanse gieren: aas-, oor-, kap-, Rüppell’s-, witrug- en witkopgier. Helemaal te gek wordt het als jakhalzen en hiena’s om het hoekje komen kijken, op zoek naar wat eetbaars.

Roofvogels zijn er ook te veel om op te noemen. Een greep uit het aanbod: bateleur-, vecht-, steppe- en zwartborstslangenarend, bleke zanghavik, augurbuizerd.

Langs de Talek-rivier zoeken we naar de watertrapper, Schalows- en Hartlaubs Toerako, Senegalijsvogel, baardvogels (geelsnavel-, diadeem- en d’Arnauds-), hooglandwever, Amethistspreeuw, Hildebrandts glansspreeuw en misschien wel een Pels visuil. Horen we getok op een boomstam dan kijken we uit naar de zeldzame spechten zoals de goudstaart-, groenrug- of de Tullbergs specht.

We verblijven voor 3 nachten in één van de lodges of tentenkampen langs de Talek-rivier of dieper in het park.


Dag 9: Laatste etappe van onze vogelreis: de Kiambethu theeplantage

Vandaag keren we terug richting Limuru waar we aankomen op tijd voor een late lunch op de Kiambethu theeplantage. De dame des huizes geeft een toespraak over het groeien, verwerken en verhandelen van de thee.

In de namiddag is er nog even tijd om te wandelen in de theeplantage en in een klein stukje nog ongerept tropisch bos.

Gegarandeerd maken we onze lijst met gescoorde vogels nog wat langer. Ik denk aan het gewoon ekstertje (= Bronze Mannikin), dikbekwever, Dominicaner wida, goudvleugel- en roodborsthoningzuiger, Afrikaanse brilvogel...

Daarna is het jammer genoeg tijd om terug te keren naar de luchthaven waar we afscheid nemen.


Door onvoorziene omstandigheden kan het gebeuren dat het programma of de accommodatie aangepast moet worden.


INBEGREPEN ZIJN
alle accommodatie, de maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 tot en met het middagmaal van dag 9, het transport in Kenia, de diensten van de gids, de parkingangen, een checklist met de Keniaanse vogels, een evacuatieverzekering van de Vliegende Dokters en mineraal water voor tijdens de wandelingen en in de wagen.

NIET INBEGREPEN ZIJN het vliegtuigticket, visum, reisverzekering, dranken aan tafel, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.


VOOR EEN PRIJSOFFERTE: Contacteer Ontdek Kenya.


Lees eens de programma's van onze andere vogelreizen als je wilt vogels kijken in Samburu, Kakamega of de Aberdares.